|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
atatürk’ün, geometri, kitabı, yazdığı, önemi |
![]() |
Atatürk’Ün Yazdığı Geometri Kitabı Ve Önemi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk’Ün Yazdığı Geometri Kitabı Ve Önemi1937 de Yayınlanan Atatürk'ün geometri kitabı hakkında - Atatürk'ün yazdığı geometri kitabı hakkında - Atatürk'ün geometri kitabı hakkında - Atatürk'ün Yazdığı Geometri Kitabının Önemi Atatürk Türk ulusu için her alanda yenilik ve çağdaşlığın yolunu açarken aynı zamanda bilimsel alanda da herkes tarafından bilinmeyen oldukça faydalı bir çalışmaya imza atmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Kitap, 1937’de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yazar adı konmadan yayınlanmış, kitabın ikinci bir baskısı 1971 yılında da Türk Dil Kurumu tarafından çıkarılmıştır ![]() ![]() Keza Osmanlıca sözcüklerle karşılaştırıldığında yapılan işin ne denli önemli olduğu ortaya çıkmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkçe matematik ve geometri terimlerini Atatürk’e borçlu olduğumuzu biliyor muydunuz? “Müsellesin, zaviyetan-ı dahiletan mecmu’ü 180 derece ve müselles-i mütesaviyü’l-adla, zaviyeleri biribirine müsavi müselles demektir ![]() ![]() ![]() “Müsellesin, zaviyetan-ı dahiletan mecmu’ü 180 derece ve müselles-i mütesaviyü’l-adla, zaviyeleri biribirine müsavi müselles demektir ![]() ![]() Bugün kullandığımız Türkçe ile yukardaki cümle şu anlama geliyor: “Üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir ve eşkenar üçgen, açıları birbirine eşit üçgen demektir ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk’ün Geometri İsimli Kitabı Yazmasının Sebebi 1937 yılının Kasım ayında yeni bir eğitim ve öğretim yılına girilirken, Mustafa Kemal Atatürk, Türk Dil Kurumu’nun çeşitli bilim dallarına ait Türkçe terimleri saptadığını, bu sayede dilimizin yabancı dillerin etkisinden kurtulma yolunda önemli adım attığını ilan eder ![]() ![]() ![]() ![]() ● Türkçeyi yabancı kelimelerden arındırarak anlaşılır bir haline getirme çalışmalarına hizmet etmek ● Bilim dilinin de anlaşılır öz bir Türkçe olmasını sağlamak ● Böylelikle Türkçeyi bir bilim dili haline getirmektir ![]() |
![]() |
![]() |
|