Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
devletinde, osmanlı, yeniçeri

Osmanlı Devleti'nde Yeniçeri

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı Devleti'nde Yeniçeri

YENİÇERİ ASKERİ

Yeniçeri, Osmanlı Devleti'nde askeri bir sınıftır Yeniçeriler, Padişah'a bağlı Kapıkulu Ocakları'nın piyade kısmıdır Bu askeri birlik, Osmanlı Devleti'nin sınırlarının genişlemesi ile alınan hristiyan çocukların küçüklükten alınarak yetiştirilmesi (devşirme) ile oluşturulur Devletin ilk yüzyıllarında yararlı olan bu sistem, daha sonra bozulması ile değişik sorunları birlikte getirmiştir 1324 yılında kurulan Yeniçeri Ocağı 1658 yılından itibaren tüm önemini kaybetmiş ve bir ayaklanma yuvası haline gelmiştir Sürekli ayaklanan Yeniçeriler istemedikleri padişahları ve devlet adamlarını indirmiş, hatta öldürümüşlerdir Askerlere yakışmayan davranışlar içine giren sarhoş Yeniçeriler, zaman zaman halkın canına ve malına zarar vermeye başlamıştır Bu nedenle de halkın nefretini kazanmışlardı O dönemlerde çok değer verilen ilmiye sınıfına yaptıkları hakaretler, halk ile ilmiye sınıfının, Yeniçerilere karşı, cephe almalarına sebep olmuştu Yeniçeri ocağı II Mahmud tarafından kaldırılmıştır

İşte yıllara göre yeniçeri adedi:

1514 10156
1526 07885
1567 12798
1609 37627
1660 54222
1665 49556
1669 51437
1670 49868
1680 54222

Karakullukçu En Kıdemsiz Yeniçeri Eri
Usta Karakullukçu Küçük Rütbeli Yeniçeri Subayı
Baş Çavuş Yeniçeri Ağasından Sonra Gelen Üçüncü Amir
Kul Kahyası Yeniçeri Ağasından Sonra Gelen İkinci Amir
Yeniçeri Ağası Yeniçeri Ocağının en büyük komutanıdır
Kapıcı Başı Saray Kapıcılarının Subayı
Çuhadar Yeniçeri Ocağının Hükümet Nezdindeki Mümessili
Divan Çavuşu Hükümet Toplantılarında İntizamı Temine Memur
Yasakçı Elçilikleri Muhafazaya Memur Yeniçeri
Baş Karakullukçu Karakullukçuların Amiri
Orta Sakası Her Yeniçeri Birliğinde Bulunan Sucu

şiir fon müzikleri - müzikli şiirler - arka fon müzikli şiirler

Facebook Müzikli Şiirler Sayfamıza Bekliyoruz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com