Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dergisi, kalem

Kalem Dergisi

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kalem Dergisi

Kalem Dergisi Hakkında - Kalem Dergisi Tarihi - Osmanlı Kalem Dergisi - Osmanlı Dergileri - Osmanlı Zamanında Çıkan Dergiler

Kalem, Türkçe - Fransızca olarak İstanbul'da 3 Eylül 1908 - 29 Haziran 1911 yılları arasında yayımlanmış olan haftalık mizah dergisi Çağdaş Türk mizahı ve karikatürünün öncüsü olarak sayılan dergi

II Meşrutiyet'ten sonra Salah Cimcoz ve Celal Esat Arseven tarafından yayımlanmaya başladı Dergide yazılar Fransızca ve Türkçe çevirileriyle yayımlanıyordu Dergide pek çok Türk ve yabancı yazar, karikatürist yer aldı

Kalem yalnızca içeriğiyle değil aynı zamanda kâğıt ve baskısıyla da oldukça kaliteli bir yayın organı oldu Ancak tüm bunlara rağmen döneminin önemli bir mizah dergisi olarak II Abdülhamit ve sonrasında İttihat ve Terakki yönetimini de eleştirmekten geri kalmıyordu Bu yüzden de sık sık iktidardan baskı gördü ve bunlar sonucunda 130 sayısını çıkardıktan sonra kapandı

Dergide pek çok önemli yazar ve çizer çalıştı Bunlarda biri de Türk karikatürünün öncüsü sayılan Cemil Cem'di Öyleki buradaki karikatürleriyle tanındı ve daha sonra Kalem'de yayımlanan yapılarını bir kitapta toplayarak Türk karikatürünün ilk albümü'nü hazırlamış oldu

Dergide çalışan başka önemli yazarlar ve çizerler şunlardı: Sedat Nuri İleri, Refik Halit Karay, İzzet Melih Devrim, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Mithat Cemal Kuntay, İzzet Ziya, Ahmed Rasim gibi Türk ve L Andres, İon, A Rigopulos, Scarselli, Pahatrekas, Plaicek d'Ostoya gibi yabancılardı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com