Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eğri, eyaleti

Eğri Eyaleti

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Eğri Eyaleti

Eğri Eyaleti Hakkında - Eyalet-i Eğri - Eğri Eyaleti Nedir

Eğri Eyaleti
Eyalet-i Eğri
(Osmanlıca)
1596 – 1661
Merkezi: Eğri
Dili Türkçe, Macarca, Slovakça, Almanca, Sırpça, Romanca
Siyasal statü Eyalet (Beylerbeylik)
Yönetici Unvanı Beylerbeyi
Tarih
- Kuruluş tarihi 1596
- Yıkılış tarihi 1661
Yüzölçüm 25,000 km² (10 sq mi)
Para Birimi Akçe

Eğri Eyaleti veya Eğri Beylerbeyliği, 1596 yılında III Mehmed zamanında kurulan Osmanlı Devleti eyaleti

1596'da III Mehmed komutasındaki Türk ordusunun Eğri Seferi'nde Avusturya garnizonunu yenilgiye uğratmasıyla Avusturya'ya bağlı Eğri Kalesi ve çevresindeki topraklar Osmanlı Devleti'ne katılmıştı Aynı yıl kurulan eyalet kuzey Macaristan ve güney Slovakya'daki bazı bölgeleri kapsıyordu

1661'de Varat Eyaleti'nin kurulmasıyla Eğri Eayaleti'nin yaklaşık 25000 kilometrekare olan toprakları da buraya bağlandı

XVII Yüzyılda merkez dahil 8 sancak olarak teşkilatlandırılmış olup, bu sancaklar şunlardır:

* Eğri
* Solnok
* Varat
* Debrecin
* Seçen
* Hatvan
* Fülek
* Neograd

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com