Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aşkı, gizli, mustafanın, şehzade

Şehzade Mustafa'nın Gizli Aşkı

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şehzade Mustafa'nın Gizli Aşkı

Fatih Sultan Mehmetin Oğlu - Şehzade Mustafa'nın Gizli Aşkı Kim - Şehzade Mustafa'nın Ölümü - Fatih Sultan Mehmetin Oğlu Neden Öldü - Şehzade Mustafa'nın Yasak Aşkı

Tarihte bir çok aşk hikayeleri vardır ve bunlar tarihin tozlu sayfalarına girmiştir

Kadın ve erkeğin olduğu yerde aşk olmazsa olmaz,doğanın kanunu istesekte istemezsekte kendiliğinden çalışır

Kaderden kaçış yoktur,Saraylardan aşk yüzünden zindanlara düşen bir çok soylu,prens ve kral vardır

Bu kişiler yaşadıkları aşk ile aşk tarihine giren kişilerdir

Bunlardan biriside Fatih Sultan Mehmetin çok kişi tarafından bilinmeyen oğlu Şehzade Mustafadır

Fatih'in üç oğlu vardır

Kendinden sonra tahta çıkan Beyazıt,hayatı taht kavgası ile geçip,topraklarından uzakta ölen Cem ve yasak aşk yüzünden zehirlenerek öldürülen Şehzade Mustafa

O devirde kaleme alınmış tarih kitaplarında Şehzade Mustafa'dan"Akıllı bir devlet adamı,çok iyi bir asker ve gayet yakışıklı bir erkek"sözleri ile bahsedilmiş

Şehzade Mustafanın taht tutkusundan daha ziyade,yan gözle bakmaması gereken evli bir kadına tutulmuş

Padişahtan sonra gelen devletin en güçlü adamı Vezir-i azam Mahmut Paşanın,nikahlı karısı ile beraber olma tehlikesini göze alacak kadar,aşkın tutsağı olduğu yazılı belgelerden anlaşılıyor

Mahmut Paşa bu ilişkiyi ögrenir ve Şehzade Mustafa'yı zehirleterek öldürtür

O dönemlerde Şehzade Mustafa Karaman valiliğini yürütmekte 1474 karaman beyliğine karşı yapılan savaşta hastalanarak,Niğde civarında bir hamama götürülerek yıkanmış ama hamamdan çıkmasından kısa bir süre sonrada can vermiş

Adamları devrin adetlerine uyarak ceseddi mumyalamışlar,iç organları çıkarılarak,karnına bal ve yulaf karıştırılarak doldurulmuş ve karnı yeniden dikilmiş

İç organlarıda tuz dolu bir kutuya konmuş,Şehzade can verirken son sözleri olarak,yanındakilere kendisini Mahmut paşanın zehirlettiğini ,babası Fatih'e bunun iletlmesini ve intikamının alınmasını söylemiş

O zamanın yazarlarından,Meali "Hünkarnamesine"bu söylenenleri kayıt etmiş

Ölüm haberi İstanbul'a ulaştığında Devletin ileri gelenleri Fatih'e baş saglığına gelmeye başlamışlar ve bunların arasında Mahmut Paşa'da varmış,"Paşa Sultana Şehzade öldü ama Devlete hizmet edecek olan ben burdayım"demiş

Fatihte paşaya" Mustafa'mın düşmanı hayatta kalamaz" diye cevap verir

Mahmut paşa derhal zindana atılır

Paşa zindanda elli gün kalır ve Padişahla son defa görüştürülmesini talep eder

Fatih bu talebi uygun bularak,Paşayı huzuruna kabul eder

Paşa Padişahın huzurunda "Günahım büyükse beni mertce öldür,değilse beni serbest bırak"der

Fatih paşayı 1474'ün 18 temmuzunda Yedikulede idam ettirir

16 asrın büyük alimlerinden Gelibolulu Mustafa Ali,şehzade Mustafa'nın paşanın karısı ile yaşadığı yasak aşk yüzünden zehirlendiğini yazmaya cesaret etmiş ve

İşin aslını Türk tarihciliğinin büyük ismi İsmail Hakkı Uzunçarşılı,Topkapı sarayında bulduğu ve 1964'te yayınlamış olduğu bir belge ile bu olayı kamu oyuna duyurmuş

Mahmut paşanın kızlarının yıllar sonra saraya miras dolayısı ile verdikleri dilekcede:

Paşanın kızları Şehzade Mustafa ile ilişkiye girdiğini söyleyen,hanımın Mahmut paşanın ikinci eşi olduğunu,Paşanın seferde bulunduğu sırada Şehzadenin annesinin evinde kaldığını,bunu haber alan Mahmut paşanın sefer dönüşü kadını hemen boşadığını

Fatih Sultan Mehmetin Paşaya ricası uzerine, Paşa aynı hanımla tekrar nikah kıydığını ama yüzünü görmediğini ve onu uzağında tuttuğunu yazmışlar

Kaynak: DrErhan Afyoncu'nun -Truvanın İntikamı - Kitabı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com