![]() |
İstanbul'un Fethi Ve Fatih'in Niyeti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstanbul'un Fethi Ve Fatih'in NiyetiPEYGAMBERİMİZDEN fetih müjdesini alan Sahabiler ve daha sonraki nesil, bu şerefe nail olmak için asırlar boyu mücadele ettiler ![]() ![]() Bir rivayettir anlatılır: Birgün Sultan II ![]() ![]() Fetih meselesini açar ![]() "Sultanım, bana öyle geliyor ki, bu Konstantiniye şehrini siz alamayacaksınız ![]() ![]() ![]() "Şehzade", Sultan Fatih'ti; "köse" de Fatih'in hocası ve manevî desteği Akşemseddin Hazretleri idi ![]() Konstantiniye'nin "belde-i tayyibe", güzel şehir haline gelmesi, "Dersaadet", saadet kapısı olması ve nihayet "İslâmbol" sırrına ermesi Sultan II ![]() ![]() Bundan önceki bütün fetih teşebbüsleri sonuçsuz kalmıştı, ama hepsi de Fatih'e bir zemin hazırlamıştı ![]() ![]() "İstanbul'u fetheden komutan ne güzel komutandır" müjdesine mazhar olan Sultan Fatih aynı zamanda iyi bir şairdi ![]() İmtisâl-i 'câhidûfillah' olubdur niyyetüm Din-i İslâmın mücerredgayretidür gayretüm Bu ifadelerle, Kur'ân'ın cihad emrine uyup sırf İslâmî bir gayret niyetiyle yola çıktığını söylüyordu ![]() Fazl-ı Hakk u himmet-i cünd-i ricâlullah ile Ehl-i küfrü serteser kahreylemektür niyyetüm Bu mısralarla da, niyetinin küffârı baştan başa kahreylemek olduğunu, bu gücü de Cenab-ı Hakkın fazlından ve Hak dostlarının himmetinden aldığını belirtiyordu ![]() Enbiyâ ü evliyaya istinâdüm var benüm Lütf-i Haktandur hemen ümmîd-ifeth u nusretum Bu sözleriyle, fethe ve başarıya ümit bağlamayı Allah'ın lütfunda, peygamberlere ve velilere dayanmakta görmektedir ![]() Nefs ü mâl ile n'ola kusan cihande ictihad Hamdü lillah var gazaya şad hezârân rağbetüm Bu beytiyle, varını yoğunu ve canını cihad yoluna vakfettiğini ve bununla da yüzbinlerce gazaya ve sefere iştiyakının, istek ve arzusunun var olduğunu dile getiriyor Hamdini ve şükrünü ifade ediyordu ![]() Ve son olarak İki Cihan Serverinin mucizesine mazhar olmayı istemektedir Ey Muhammed mûcizât-ı Ahmed-i Muhtar ile Umarum gâlib ola âdâ-i dîne devletim Din düşmanlarına devlet gücünün üstün geleceğini Hz ![]() ![]() Bu sözler hem halis bir niyetti, hem de güzel bir duaydı ![]() Sonunda kader cilvesini gösterdi ![]() Peygamber müjdesinden aldıkları şevkle Konstantinapol İslâmbol oldu ![]() Surlara tevhid sancağı dikildikten sonra, Rumlar, "Biz de Osmanlı idaresine lâyıkız" diyerek Ayasofya'da toplanmışlar, Fatih'i bekliyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra fethin tapusu imzalandı ![]() ![]() ![]() Ayasofya 482 sene cami olarak hizmet gördü ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|