Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fatihin, fethi, istanbulun, niyeti

İstanbul'un Fethi Ve Fatih'in Niyeti

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İstanbul'un Fethi Ve Fatih'in Niyeti

PEYGAMBERİMİZDEN fetih müjdesini alan Sahabiler ve daha sonraki nesil, bu şerefe nail olmak için asırlar boyu mücadele ettiler Ama fetih, Sultan Fatih'e nasip oldu

Bir rivayettir anlatılır:

Birgün Sultan II Murad oğlu küçük Mehmed'i yanına alarak Hacı Bayram Veli'nin ziyaretine gider
Fetih meselesini açar Büyük veli, bir süre başı yerde düşündükten sonra şöyle der:

"Sultanım, bana öyle geliyor ki, bu Konstantiniye şehrini siz alamayacaksınız Şehir mutlaka Müslümanların eline geçecektir Lâkin şehrin Müslümanların eline geçmesini sen ve ben göremeyeceğiz Kostantiniye'yi senin şehzade ile benim köse el ele vererek fethedecektir"

"Şehzade", Sultan Fatih'ti; "köse" de Fatih'in hocası ve manevî desteği Akşemseddin Hazretleri idi

Konstantiniye'nin "belde-i tayyibe", güzel şehir haline gelmesi, "Dersaadet", saadet kapısı olması ve nihayet "İslâmbol" sırrına ermesi Sultan II Mehmed'in eliyle gerçekleşecekti

Bundan önceki bütün fetih teşebbüsleri sonuçsuz kalmıştı, ama hepsi de Fatih'e bir zemin hazırlamıştı Onun başarısı için bir "ön çalışma" şeklindeydi

"İstanbul'u fetheden komutan ne güzel komutandır" müjdesine mazhar olan Sultan Fatih aynı zamanda iyi bir şairdi Fetihteki hedefini ve asıl gayesini şöyle mısralaştırıyordu:

İmtisâl-i 'câhidûfillah' olubdur niyyetüm
Din-i İslâmın mücerredgayretidür gayretüm

Bu ifadelerle, Kur'ân'ın cihad emrine uyup sırf İslâmî bir gayret niyetiyle yola çıktığını söylüyordu

Fazl-ı Hakk u himmet-i cünd-i ricâlullah ile
Ehl-i küfrü serteser kahreylemektür niyyetüm

Bu mısralarla da, niyetinin küffârı baştan başa kahreylemek olduğunu, bu gücü de

Cenab-ı Hakkın fazlından ve Hak dostlarının himmetinden aldığını belirtiyordu

Enbiyâ ü evliyaya istinâdüm var benüm
Lütf-i Haktandur hemen ümmîd-ifeth u nusretum

Bu sözleriyle, fethe ve başarıya ümit bağlamayı Allah'ın lütfunda, peygamberlere ve velilere dayanmakta görmektedir

Nefs ü mâl ile n'ola kusan cihande ictihad
Hamdü lillah var gazaya şad hezârân rağbetüm

Bu beytiyle, varını yoğunu ve canını cihad yoluna vakfettiğini ve bununla da yüzbinlerce gazaya ve sefere iştiyakının, istek ve arzusunun var olduğunu dile getiriyor Hamdini ve şükrünü ifade ediyordu

Ve son olarak İki Cihan Serverinin mucizesine mazhar olmayı istemektedir

Ey Muhammed mûcizât-ı Ahmed-i Muhtar ile
Umarum gâlib ola âdâ-i dîne devletim

Din düşmanlarına devlet gücünün üstün geleceğini Hz Ahmed'in mucizesinden beklemekte ve ümit etmektedir

Bu sözler hem halis bir niyetti, hem de güzel bir duaydı
Sonunda kader cilvesini gösterdi Fatih'in şâhi topları, Akşemseddin'in yakarışları, Ulubatlıların

Peygamber müjdesinden aldıkları şevkle Konstantinapol İslâmbol oldu

Surlara tevhid sancağı dikildikten sonra, Rumlar, "Biz de Osmanlı idaresine lâyıkız" diyerek Ayasofya'da toplanmışlar, Fatih'i bekliyorlardı İslâm'ın adaletine hasret kalmışlar, derin bir nefes almak istiyorlardı Kaybettiklerine hiç acımıyorlardı Mumu yitirmişlerdi, ama güneşi bulmuşlardı Neden üzüleceklerdi?

Bundan sonra fethin tapusu imzalandı Allah'ın adını yüceltme gayesiyle Topkapı'dan hareket eden Fatih, ilk olarak Bizansın şaheseri olan "Ayasofya'nın" kıblesini Kabe'ye çevirdi Manevi fatih Akşemseddin de ilk rastlayan Cuma namazında fetih hutbesini okudu

Ayasofya 482 sene cami olarak hizmet gördü Ama 1935'te müzeye çevrildiğinden bu yana melül mahzun duruyor ve sabır içinde Fatih'in bıraktığı şekle dönmeyi bekliyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com