Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
etmeydanı

Etmeydanı

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Etmeydanı

Osmanlı taslakları -Fatih İstanbul'daki meydanlar - Osmanlı döneminde İstanbul

Yeniçeri askerlerinin ve komutanları (Sanadid-i Bektaşiyan) ağa ve çorbacılarının toplananıp CEM ettikleri ,Seğirtme denen yarışmaları ve talimlerini yaptıkları zaman zaman koyun keserek yedikleri meydan“Yeni Odalar” denen Yeniçeri kışlalarının bulunduğu ve yeniçeri ayaklanmalarının genellikle başladığı mekan olan Etmeydanı, günümüzde Beyazıt,Şehzadebaşı semtinde bulunan İstanbul Üniversitesi arkasındaki Ağa Kapısı civarındadır Bu meydanda Etmeydanı Tekkesi de bulunur ve Bektaşi Ocagına mensup Yeniçeriler ibadetlerini bu tekkede yaparlardı

IInci Mehmet zamanında inşa edilmiş olan Yeni Odalar burada bulunmaktaydı istanbul'daki ilk yeniçeri kışlası olan Eski Odalar ise bugünkü Şehzadebaşı Caminin karşısında yer almaktaydı Etmeydanında aynı zamanda yeniçerilerin bir de orta mescidi bulunmaktaydı ki bu cami bugün Ahmediye cami adı ile halen ibadete açıktır Aslında Etmeydanından kalan yegane yadigar da bu cami ile karşısında yer alan Ortaçeşmedir Bu çeşmenin de kanlı bir tarihi vardır Çeşmenin banisi olan Lale Devri sadrazamlarından Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın cesedi kaderin garip bir cilvesi olarak bu çeşmede sergilenmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com