07-25-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fatih Sultan Mehmed Ve Akşemseddin Hazretleri
Fâtih Sultan Mehmed ve Akşemseddîn Hazretleri
Merhum Sultan İkinci Mehmed Han M 1451’de yirmi bir yaşında sultan oldu Bir yıl sonra Edirne’de âlimler, emirler ve devlet adamları ile Kostantıniyye’nin fethini müşâvere ettiğinde “Resulullah’ın ashâbından ve tâbiinden nice büyüklere nasîb olmadı Hadîs-i şerîflere göre Kostantıniyye’yi Hz Mehdî (a s ) fetheder ” Dediler Akşemseddin (k s ) Hazretleri ise “Kostantıniyye’yi evvelâ Sultan Mehmed Han fetheder, sonra Benî Asfar elinden Hz Mehdî fetheder,” buyurdular
Sultan, Akşemseddin hazretlerinin sözüne îtibar etti Muhâsara devam ederken Kostantıniyye’ye gemilerle çok asker ve erzak gelince alimler ve âmirler “Bu kadar asker ve hazîne mahvoldu, fetih ümidi de kalmadı”, dediler
Sultan Akşemseddin’e “Kale feth olur mu, zafer var mı,” diye sordu,
Akşemseddin hazretleri “İnşâllah fetih olur,” dedi Sultan “Vakit tâyin etsin” dedi
Hz Akşemseddin (k s ) biraz murâkabeden sonra “Bu senenin, Cemâziyelevveli’nin yirminci günü (29 Mayıs 1453) fetih olur ” Dedi
Kostantıniyye, Sebe sûresinin 15 âyetindeki “Beldetün Tayyibetün” kelimelerinin harflerinin işâret ettiği H 857’de (M 1453) fethedildi
Sultan Mehmed Han fetih müjdesine hiçbir zaman sevinmediği kadar sevindi ve “Ben fetihe değil, Akşemseddin gibi mübarek bir zatın benim zamanımda olduğuna sevinirim ” Dedi
O sırada Semerkand’da bulunan Silsile-i sâdâttan Hâce Ubeydullah Ahrâr (k s ) bir öğle namazından sonra ak atına binip acele sahrâya çıktılar Döndüklerinde “Rum Sultan’ı Mehmed Han bizden yardım istedi Yardıma gittik Allâh’ın izni ile gâlip oldu ” Buyurdular
Bu tarafta Sultan Mehmed Han “Hâce Ubeydullah’tan yardım istedim Gelip tesellî etti ve mânevî ordusu ile harbe iştirâk etti, düşman mağlup ve fetih müyesser oldu ” Dedi
Fazilet Takvimi 2011
|
|
|