Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
meşaleler, muharebesi

Meşaleler Muharebesi

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Meşaleler Muharebesi

Osmanlı savaş taslakları - Osmanlı'nın muharebeleri - Osmanlı İran savaşları - Safevî Devleti

Meşaleler Muharebesi

1578-90 Osmanlı-İran Savaşı

Bölge Revan

Sonuç Osmanlı zaferi

Kumandanlar

İmam Kulu Han III Murat

Özdemiroğlu Osman Paşa

Meşaleler Muharebesi(1583)

Osmanlı Devleti ile Safeviler arasında yapılan savaştır

Savaşın Gelişimi

Osmanlılar ve Safeviler arasında 1555 Amasya Antlaşması devam ederken Şah Tahmasb'ın ölümüyle İran'da şahlık mücadelesi başladı ve sonuçta Şah II İsmail iktidarı ele geçirdi (1576) Şah İsmail babasının Osmanlılarla olan barış siyasetini bozdu Ancak 1587'de ölümüyle birlikte Muhammed Hudabende ve ardından oğlu Hamza Mirza idareyi eline aldı Hudabende'nin hükümdarlığı sırasında Osmanlılar, İran içlerine doğru ilerlemeye başladılar 1584'de Tebriz'i zapteden Özdemiroğlu Osman Paşa Türkmenlerin yardımıyla Hudabende'nin diğer oğlu Tahmasb'ı şah ilan etti Çıldır Meydan Savaşı'ndan sonra Gürcistan ele geçirildi Serdar Lala Mustafa Paşa'nın geri dönemesiyle eski Şirvan Hanı Orus Han kumandasındaki otuz bin kişilik ordu 9 Kasım 1578'de Şemahı'da bulunan Özdemiroğlu Osman Paşa'nın üzerine yürüdü Üç gün üç gece şiddetli çarpışmalar meydana geldi Bu sırada Kırım kuvvetlerinin yardıma gelmesiyle Orus Han yenildi ve savaş sırasında Osmanlı kuvvetlerince öldürüldü

Savaş'ın Oluşu

Rumeli'den yollanan kuvvetlerin takviyesiyle Özdemiroğlu Osman Paşa İran serdarı İmam Kulu Han ile meşhur savaşı yaptı 1583'de İmam Kulu Han elli bin kadar kuvvetiyle Osman Paşanın üzerine yürüdü Osman Paşa Beştepe mevkiinde İran ordusuyla karşı karşıya geldi Meşaleler Yakılarak gece dahi devam eden savaş şeklinde anılan savaşa bu nedenden dolayı meşaleler savaşı denmiştir Bu savaşta İmam Kulu Han yedi bin kayıp vermiştir ve ordusunun dağılmasıyla geri çekilmek durumunda kalmıştır

Savaşın Sonuçları

Bu zaferle birlikte Osmanlı Devleti Şirvan'ı geri almıştır Dağıstan ve Gürcistan Safevi Tehtidinden kurtulmuştur Kür'ün alınması kolaylaşmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com