Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
antlaşması, zitvatorok, önemi, özellikleri

Zitvatorok Antlaşması Önemi Ve Özellikleri 1

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Zitvatorok Antlaşması Önemi Ve Özellikleri 1

Zitvatorok Antlaşması - Zitvatorok Antlaşması Konu Anlatım - Zitvatorok Antlaşması Önemi

(1606)

1 Eğri, Kanice ve Estergon Kaleleri Osmanlılarda kalacaktır

2 Avusturya Kuzey Macaristan topraklarını elinde tuttuğu için her sene Osmanlılara ödediği vergiyi artık ödemeyecektir

3 Avusturya bir defaya mahsus olmak üzere savaş tazminatı ödeyecektir

4 Avusturya arşidükası protokol bakımından Osmanlı padişahına denk olacaktır

Not : 1533 İstanbul Antlaşması'na göre Avusturya arşidükası Osmanlı sadrazamına denkti

-Zitvatorok Antlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu Orta Avrupa'daki üstünlüğünü kaybetmiş, Avrupadaki devletlerle eşit seviyeye gelmişti

(1606)

-1595'de tahta geçen III Mehmet devlet adamlarının ısrarı ile ordunun başında sefere çıkmıştır

-Eğri, Kanice, Estergon kaleleri alınmış, 1596 Haçova Meydan Savaşı kazanılmıştır

-Doğuda İran Savaşları, içeride Celali İsyanları nedeniyle barışa razı olunmuştur

1606 Zitvatorok Antlaşması :

- Eğri, Kanije, Estergon kaleleri Osmanlıda kalacak

- Avusturya ödemekte olduğu vergiyibundan sonra vermeyecek, sadece bir kereye mahsus 200000 kara kuruş savaş tazminatı ödeyecek

- Avusturya arşidükası Roma Çeşarı kabul edilecek, protokol bakımından Osmanlı padişahına eşit sayılacaktır

Not : Osmanlının Avusturya karşısındaki üstünlüğünü kaybettiği antlaşmadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com