Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
lehistan, nedenleri, osmanlı, savaşları, sonuçları

Osmanlı - Lehistan Savaşları Nedenleri Ve Sonuçları 2

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı - Lehistan Savaşları Nedenleri Ve Sonuçları 2

Osmanlı Lehistan Savaşları - Osmanlı Lehistan Savaşı Nedeni - Osmanlı Lehistan Savaşı Konu Anlatım

(1618 - 1676)

-Osmanlılar, Kırım ve Boğdan'ı aldıktan sonra Lehistan ile komşu olmuşlardı

-Sokullu döneminden itibaren de Osmanlılara bağlı Kırım Hanlığı'na vergi vermeye başlamışlardı

-Osmanlı Devleti ile Lehistan arasındaki savaşların odak noktası, Lehistan'ın ele geçirmek istediği Boğdan ve Ukrayna Bölgesi olmuştur

-Osmanlı Lehistan Savaşı Lehistan'ın Boğdan'ın iç işlerine karışması ve buraya bir ordu göndermesiyle başladı

-Padişah IIOsman (Genç Osman) Lehistan Seferi'ne çıktı

-Lehliler, Yaş şehri yakınlarında yenilgiye uğratıldı

-Hotin Kalesi kuşatıldı Fakat yeniçerilerin disiplinsiz davranışları nedeniyle kale alınamadı

-Savaş, Hotin Antlaşması'yla sonuçlandı (1621)

Bu antlaşmayla;

1 Boğdan yine Osmanlı egemenliğinde kaldı

2 Lehistan, Kırım Hanlığı'na vergi vermeyi tekrar kabul etti

-50 yıl süren barış dönemi Lehlilerin Osmanlı koruması altındaki Ukrayna kazaklarının ülkesine saldırıları üzerine sona erdi

-Savaşlar yeniden başladı

-Osmanlı Padişah'ı IV Mehmet ordunun başında sefere çıktı

-Lehliler yenilgiye uğradı (1672)

-Bunun üzerine Leh kralı barış istedi Bucaş Antlaşması imzalandı (1672)

Antlaşmaya göre;

1 Podolya eyaleti Osmanlı Devleti'ne verilecek

2 Lehistan orduları Ukrayna'dan çekilecek

3 Lehistan her yıl vergi ödeyecekti

-Ancak Leh Meclisinin vergi maddesini kabul etmemesiyle savaşlar yeniden başladı

-Osmanlı Devleti'nin vergi maddesinden vazgeçmesiyle antlaşma yenilendi (1676)

-Bucaş Antlaşması Osmanlı Devleti'nin batıda toprak kazandığı son antlaşmadır

-Osmanlı -Lehistan savaşları ikinci Viyana Kuşatması (1683) sonrası yeniden başladı

-Osmanlı Devleti'ne karşı oluşturulan Kutsal ittifaka katılan Lehistan 1699'da yılında yapılan Karlofça Antlaşması'yla Podolya ve Ukraynayı Osmanlı Devleti'nden geri aldı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com