Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
iran, seferleri

İran Seferleri 3-4

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İran Seferleri 3-4

İran Seferi - İran Seferi Nedenleri - İran Seferi Sonuçları - Amasya Antlaşması

(1534 - 1555)

-Kanuni döneminde Osmanlı-İran (Safevi) savaşları yeniden başladı

-Osmanlı Devletinin batıdaki Macaristan ve Almanya seferlerinden yararlanan İran, Doğu Anadoluda bazı karışıklıklar çıkardı

-Ayrıca Venedik ve Avusturya ile Osmanlılara karşı bir anlaşma yaptı

-Bu gelişmeler üzerine Kanuni, İran üzerine sefere çıktı

-Bu sefer sırasında Tebriz ve Bağdat, Osmanlıların eline geçti (1535)

-Kanuni, İran üzerine iki sefer daha düzenledi Fakat karşısında kendisiyle savaşacak bir ordu bulamadı İran Şahının isteği üzerine Amasya Antlaşması imzalandı (1555)

Antlaşmaya göre;

-Bağdat, Erivan, Tebriz ve Doğu Anadolu Osmanlı Devletinde kaldı

-Osmanlı Devleti ile İran arasında yapılan ilk resmi antlaşmadır

İran seferleri sonucunda;

-Osmanlı Devleti, Basra Körfezine kadar ulaşarak Hint Okyanusu ile bağlantı kurdu

-Şam ve Kudüsten sonra Bağdat gibi tarihi bir merkez de Osmanlıların eline geçti

-Kanuni devrinde yapılan Amasya Antlaşması IIIMurat devrinde bozuldu

-1577'de İrana savaş açıldı

-Osmanlı orduları tüm Kafkasyayı alarak Hazar denizine kadar ulaştı

-İran bu dönemde iç karışıklıklar içerisinde idi İranın isteği ile Ferhat Paşa Antlaşması (İstanbul Antlaşması) yapıldı (1590)

-Ferhat Paşa Antlaşması ile Osmanlı Devleti doğuda en geniş sınırlara ulaşmış oldu

İran Seferleri 4

(1534 - 1555)

-Kanuninin Avrupadaki meşguliyetinden faydalanmak isteyen İranlılar sınırda karışıklıklar çıkarınca Kanuni İran üzerine 3 sefer düzenlemiştir

-Son seferinde kışı Amasyada geçirerek ertesi yıl İranı ortadan kaldırmayı düşünmüşse de gönderilen elçilerle bir antlaşma yapılmıştır

-1555 Amasya Antlaşmasına göre ; Bağdat, Nahçivan, Erivan ve çevresi Osmanlıya katılmıştır

Not : İran ile yapılan ilk resmi antlaşmadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com