Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
meydan, mohaç, nedenleri, savaşı, sonuçları

Mohaç Meydan Savaşı Nedenleri Ve Sonuçları 1

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mohaç Meydan Savaşı Nedenleri Ve Sonuçları 1

Mohaç Meydan Savaşı - Mohaç Meydan Savaşı Tarihi - Mohaç Meydan Savaşı Nedeni - Mohaç Meydan Savaşı Sonucu

(1526)

Belgradın alınmasından sonra Osmanlı-Macar ilişkileri iyice bozuldu

Macar kralı akrabalık ilişkilerinden dolayı Avusturya kralına ve onun kardeşi olan Alman imparatoru Şarlkene güveniyordu

Belgratı geri almak için hazırlıklar yapıyordu

Şarlken, bu dönemde Avrupanın en güçlü kralıydı

Avrupanın siyasi birliği için uğraşıyordu Kanuni, Şarlkenin Avrupa siyasi birliğini oluşturmaya çalışmasını kendi aleyhine görüyordu

Yine bu dönemde Fransa kralı ile Alman imparatorunun arası açıktı

Fransa Kralı Fransuva, Alman imparatoru Şarlkene yenilmiş ve esir düşmüştü

Fransuva esirlikten kurtulmak için Kanuniden yardım istedi

Fransuvanın yardım isteğini Kanuni kabul etti Çünkü Şarlkenin güçlenmesi Osmanlı Devletinin aleyhindeydi

Kanuni, Fransayı yanına çekmek Avrupa Hristiyan birliğinin oluşmasını engellemek ve Macaristanı egemenliği altına almak amacıyla, Macaristan üzerine yürüdü

Türk ve Macar orduları Macaristanın Mohaç Ovasında karşılaştı

Çok kısa süren savaş, Osmanlı Devletinin galibiyetiyle sonuçlandı (1526)

Mohaç Savaşının sonunda;

1 Macaristan, Osmanlı Devletine bağlı bir krallık haline geldi

2 Kanuni, Macar krallığına Erdel Beyi Yanoşu atadı Daha sonra Macaristanı doğrudan Osmanlı topraklarına katarak bir beylerbeylik (Budin Beylerbeyliği) haline getirdi

3 Fransa, Şarlkenin baskısından kurtuldu

4 Orta Avrupada Osmanlı egemenliği güçlendi

5 Osmanlı Devleti, Avusturya ile komşu oldu

6 Macaristanın fethi Osmanlılarla Avusturyalıları sınır komşusu yapıp karşı karşıya getirdi Uzun yıllar sürecek Osmanlı-Avusturya savaşlarına neden oldu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com