Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kısa, notlar, osmanlı, tarihi

Osmanlı Tarihi Kısa Notlar

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı Tarihi Kısa Notlar

Osmanlıların menşei - Osman bey zamanında fethedilen yerler - Orhan bey zamanında fethedilen yerlerOsmanlıların Menşei

24 Oğuz boyundan biri olan Bozokların Günhan Soyunun Kayı boyuna mensupturlar

Kayıların Anadolu'ya Ilk Gelişleri

13YY başında Ertuğrul Bey Başkanlığında Ankara'nın batısındaki Karacadağ mevkiine gelip yerleştirilmişlerdir

Not: Türkiye Selçuklu Devleti Yıkılana kadar bu devlete bağlı bir uç beyliği olarak varlıklarını sürdürmüşlerdirBu devlet yıkılınca 1299'da bağımsızlıklarını ilan edip Osmanlı Devletini kurmuşlardır

Osman Bey zamanında fethedilen yerler

Eskişehir yakınlarında Karacahisar, Sakarya boylarında Sorkun, taraklı ve Göynük, Bilecik, Yarhisar, Inegöl, Yurthisar ve Yenişehir

Koyunhisar SavaşıBizans ve Osmanlı Arasında olmuştur

Nedeni:

Osmanlıların tek tek Bizans topraklarını fethedip, Bizans'ın önemli Şehirlerinden biri olan Izmit'i tehdit etmeleri

Sonucu:

Osmanlı galip geldi Bu savaştan sonra Bursa kuşatıldı ve Izmit yolu Türklere açıldı

Önemi:

Bizansla Osmanlılar arasındaki ilk savaştır

Orhan Bey'in fethettiği yerler

Bursa, Kandıra, Karamürsel, Semendire, Aydos, Iznik, Izmit ve Tekirdağ'dan Bolayır'a kadar olan yer

1-Kuruluş Devri (1299-1453)

Osman Gazi'nin Anadolu Selçuklu Devleti tarafından uç beyi olarak atanmasıyla başlayıp Istanbul'un fethiyle sona eren dönemdir

2-Yükselme Devri (1453-1579)

Istanbul'un fethiyle başlayıp Sokullu Mehmet Paşa'nın ölümüyle sona eren dönemdir

3-Duraklama Devri (1579-1699)

Sokullu Mehmet Paşa'nın ölümüyle başlayıp Karlofça Antlaşması ile sona eren dönemdir

4-Gerileme Devri (1699-1792)

Karlofça Antlaşması ile başlayıp Yaş Antlaşması ile sona eren dönemdir

5-Dağılma ve Çöküş Devri (1792-1922)

Yaş Antlaşması ile başlayıp 1 Kasım 1922'de Saltanatın Kaldırılması ile sona eren dönemdir

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com