Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eğer, ilim, mamur, ülkeyi

Ülkeyi İlim Mamur Eder

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ülkeyi İlim Mamur Eder

Ülkeyi İlim Mamûr Eder – Osmanlı Tarihi

Fatih Sultan Mehmed, Edirne’ye giderken, yolculuk esnasında, Molla Kırımî’ye:

Molla! Kırım vilayeti mamûr bir yermiş Orada pek çok âlim ve kâmil kimseler yetişirmiş Hatta, bu gün bile altıyüz âlim varmış ki hep kitap telifi ile uğraşırlarmış, gerçek midir?” demiş

Molla: “Evet efendimiz, öyleymiş Bendeniz sonlarına yetiştim Lâkin şimdi ne o mamûriyetten eser, ne o âlimlerden haber var! Kimse kalmadı” demiş

Padişah sebebini sorunca Molla Kırımî: “Efendim, bir hain vezir çıkıp âlimlere buğz ve düşmanlık etti Aralarına nifak düşürdü Gitdige ayrılığa düştüler ve sonunda âlim kalmadı Bu yüzden memleket de harabeye yüz tuttu Malûm-ı devletinizdir ki, memleketin mamûr olması ilim ve marifet iledir” demiş

Padişah Sadrazam Mahmud Paşa’yı huzuruna davet edip Molla’nın söylediklerini anlatarak: “İşte Kırım gibi koca bir memleketin harabına bir vezirin kötü idaresi sebeb olmuş” diye Mahmud Paşa’yı îkâz etmek isteyince Paşa demiş ki:

Efendimiz, suç vezirin değil, Kırım Hanı’nındır Öyle doğru yoldan ayrılmış birini vezir yapmış ve idareyi onun ellerine teslim etmiştir

Padişah, Mahmud Paşa’ya hak vermiştir

Fazilet Takvimi 2012

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com