Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
mitoloji, notları, zeus

Mitoloji Notları Zeus

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mitoloji Notları Zeus

Mitoloji Notları - Mitoloji Ders Notları - Mitoloji Notu Zeus - Zeus Konu Anlatım

Tanrılar tanrısı ve Olympos tanrıların en güçlüsüdür Yunanlılar Zeus'u Balkan yarımadasına göçleri sırasında getirdiler Göçmen Yunanlıların Zeus ile yerli tanrılar arasında bazı ilişkiler kuruldu Yerli Argos tanrısı Zeus'un karısı oldu Eski tanrılar Hera, Hades ve Poseidon onun kardeşleri sayıldı Girit ve Trakya'nın tanrıları Athena, Apollon, Artemis, Ares ve Dionysos ise Zeus'un çocukları olarak kabul edildi

Gökyüzü tanrısı olan Zeus'ta, gökle ilgili doğal güçlerin hepsi kişileşir Işık, aydınlık, bulut, gök gürlemesi, şimşek, yıldırım Zeus'un emri altındadır Gökteki nesnelerin uyumu, yeryüzündeki düzen, bilgelik Zeus'a bağlıdır Ölümlüler ve ölümsüzler onun buyruğu altındadır Zeus'un adına her zaman Kronosoğlu ve Olymposlu sıfatları eklenmiştirOlympos'ta taht kuran tanrılar tanrısı Zeus, demirci tanrı Hephaistos'un yaptığı krallık asasını taşır

Tasvirlerinde orta yaşlı, güçlü, uzun ve gür saç ve sakalı olan bir görünümdedirElinde Kykloplar'dan aldığı yıldırım demetini tutar Yanında kutsal kuşu olan kartal vardır Krallık gücünü simgeleyen asasını kime verirse o kral olur Bütün krallar Zeus'tan doğma ve onun yetiştirmesi olarak kabul edilirlerBu nedenle güç ve yetkilerini iyi kullanmazlarsa Zeus onları cezalandırır En sevgili oğlu, geleceği bildiren tanrı Apollon, en sevdiği kızı ise akıl ve savaş tanrıçası Athena'dır

Zeus iyiliksever ve konukseverdir, zorda kalanlara, gariplere sevgi ve saygı gösterilmesini ister Bu nedenle adalete dayanan insanca bir düzenin kurucusu ve koruyucusudur Ulusların bağımsızlığının koruyucusudur

Zeus güçlü bir tanrı olmasına rağmen ölümlülere özgü zaafları ve tutkuları vardır Karısı Hera'dan çekinmesine rağmen yasak aşklar yaşamaktan ve serüvenlere atılmaktan kaçınmamıştır Bu ilişkilerinden bazılarında şekil değiştirdiği de görülür Örneğin Zeus, Hera'ya soğuktan titreyen guguk kuşu şeklinde yanaşmıştır Boğa kılığına girerek de Europe'yi kaçırmıştır Leda bir kuğu biçiminde, Antiope'ye satir kılığına girerek yanaşmıştır Babasının yer altındaki tunç kaplı bir odaya hapsettiği Danae'e altın damlası şekline girerek ulaşmıştır Evli bir kadın olan Alkmene'yle de kadının kocasının görünümünü alarak birleşmiştir Troya Kralının oğlu olan Ganymedes'i kartal biçimine girerek kaçırmıştır Bu çapkınlıkların sonucu Apollon, Artemis, Athena, Ares, Hermes, Dionysos ve Persephone gibi ölümsüz (tanrı-tanrıça), Perseus, Herakles ve Dioskurlar gibi ölümlü çok sayıda çocukları olmuştur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com