Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hanım, tanrıça, yaratıcı

Ama Hanım Yaratıcı Tanrıça

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ama Hanım Yaratıcı Tanrıça

Ama Hanım Kimdir - Altay Mitolojisinde Ama Hanım - Altay Ve Türk Mitolojisi - Tanrıça Ama Hanım - Türk Mitolojisi

Ama Hanım - Türk ve Altay mitolojilerinde Yaratıcı Tanrıça Amma Hanım olarak da söylenir İskitlerdeki Apa (Abay) adlı Tanrıça ile arasında bir bağ olması da muhtemeldir Umay ile aynı Tanrıça olduğu ileri sürülmektedir Sümerlerde de Ama adlı bir Tanrıça mevcuttur Anadoluda ama, eme, apa, ebe gibi sözcükler hep kadın akrabaları anlatır Bazen evi koruyan bir Tanrıça olarak adı geçer

Etimoloji

(Am/Em) kökünden türemiştir Bu kök Türkçe ve Moğolcada kadınlık, ilaç, aşk, dişilik gibi kavramlarla bağlantılıdır Amı sözcüğü Moğolcada hayat demektir Türkçedeki Eme (Hala, Teyze) ile bağlantılıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com