Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
andar, ateş, han, tanrısı

Andar Han Ateş Tanrısı

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Andar Han Ateş Tanrısı

Andar Han Kimdir - Altay Mitolojisinde Andar Han - Altay Ve Türk Mitolojisi - Tanrı Andar Han - Türk Mitolojisi

Andar Han - Türk ve Altay mitolojilerinde Ateş Tanrısı Andır Han olarak da bilinir Ateşi korur Bazen kızarak yeryüzünde yangınlara neden olur Elinde bir yola (meşale) ile betimlenir Saçları ateştendir Gözleri alev saçar Heybetli ve kaslı bir görünümü vardır Meşalesi kendiliğinden hiç sönmeden sürekli yanar Bitkilerin koruyucu Tanrısı olarak da görülür Yeraltının veya cehennemin koruyucusu olarak da söylenir

Azerbaycan Türkçesinde "andıra kalmak", Anadolu halk dilindeki "ender kalmak" deyimleri beddua amaçlı olarak "kahrolsun" ve "lanet olsun" anlamlarında kullanılır Azerbaycan dilinde, mecazî olarak kara ve çirkin manasında kullanılan, "enter" sözünün kökeni de yine "Andır" ile bağlantılıdır

Etimoloji

(An/Yan) kökünden türemiştir Anmak ve Ant keimelerinden gelir Çok anılan, adına yemin edilen demektir An/Yan bağlantısıyla Yandıran anlamına da gelebilir Eski Türkçede avlanmak anlamı da içeren An kökünden gelmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com