Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bakire, hekate, tanrıça

Hekate Bakire Tanrıça

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hekate Bakire Tanrıça

Hekate Bakire Tanrıçası - Hekate Kimdir - Yunan Mitolojisinde Hekate - Hekate Gece Tanrıçası

Hekate, ay ve gece ile ilişkilendirilmiş bakire tanrıçadır Türkiye'de Lagina antik kenti, tanrıçanın başlıca kült merkezidir Titan soylu Perses ve Asteria'nın kızıdır, Ay ve gecenin dışında ölüler,yeraltı ve büyücülük ile ilişkilendirilmiştir Korkuyla karışık bir saygı uyandırır Mitolojide çok ön planda olmayan Hekate'ye, özellikle erken hristiyanlık döneminde bir çok olumsuz anlam yüklenmiştir Günümüzde Neopaganizmde sevilen bir tanrıçadır

Özellikle Karyalılar tarafından sevilen tanrıça, Anadolu yada Trakya kökenlidir Tanrıça, Artemis ve Apollo ile anne tarafından kuzendir Baştanrı Zeus'un dünyayı, kendisi gökyüzünü kardeşleri Poseidon denizleri, Hades ise yeraltını alacak şekilde paylaştırır ama tanrıça Hekate ise bu 3 alandada yetki verir Mitolojide Persephone'nin kaçırılışı efsanesinin bazı varyasyonlarında yer alır

Tanrıçanın üç yüzlü tasviri zamanla ay tanrıçaları Hekate-Artemis-Selene şeklinde bir üçleme(teslis) inanıcında doğdurmuştur Trakya açıklarındaki Semadirek adası, tanrıçanın diğer önemli kült merkezidir Tanrıçanın bazı kült isimleri ve bunların karşılıkları;

Aedonaea (Αιδωναια): Yeraltının Hanımı

Brimo (Βριμω): Kızgın olan / Korkunç olan

Perseis (Περσεις): Yokedici / Perses'in kızı

Trimorphis (Τριμορφις): Üç vücutlu

Homeros'un eserlerinde yer almayan tanrıça hakkında Hesiodos, Thegonia adlı eserinde bahseder;

"Phoibe Koios’la gerdeğe girdi

Leto ve adı güzel Asteria’yı getirdi dünyaya

Perses sarayına götürdü bir gün

Ve sevgili eşi oldu onun

Ve Asteria Hekate ’yi doğurdu

Ölümsüzlerin saygısı büyüktür Ona,

Bütün yeryüzünde kurban kesen her ölümlü

Hekate’nin adını anar yakarışlarında

Kimin dileğini iyi karşılarsa o tanrıça

Onun elde edemeyeceği bir şey yoktur

Ona bütün mutlulukları vermek elindedir

Ünlü Gaia ve Uranos’un çocukları

Kendi paylarından pay vermişlerdir ona

Kim hoşuna giderse Hekate’nin

Yardım görür ondan

Meydanlarda kalabalıklar içinde

Kimi isterse onu parlatır Hekate "

• Bergama Zeus Sunağından elinde meşale ile Hekate

• Hekate Chiaramonti Yeraltının Hanımı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com