Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aya, iyi, ruh

Aya İyi Ruh

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Aya İyi Ruh

Aya Kimdir - Türk Mitolojisinde Aya - Altay Ve Türk Mitolojisi - Ruh Aya - Türk Mitolojisi

Aya - Türk ve Altay mitolojisinde İyi Ruh Ayalar biçiminde çoğul olarak kullanılır Hayırsever ruhların ve meleklerin genel adıdır Çoğunlukla gökyüzünde yaşarlar 17 farklı iyicil ruh kategorisinin tamamını anlatır Karşıtı Aza’dır Yeryüzündeki tüm yaratıcılığın, bereketin, sevginin kaynağıdırlar Ayaçı (Ayatçı) tabiri yaratıcı ruhlar için kullanılır Ayıhı şeklinde de ifade edilir Bu tabir Yakut mitolojisinde Abası’nın karşıtı olarak yer alır Türklerde, İslamiyetteki melek sözcüğünü karşıladığını öne sürenler de bulunmaktadır

Etimoloji

(Ay) kökünden türemiştir Yaratmak ve ışık anlamını içerir Avuç içi anlamı da bulunur Ayamak (kayırmak, korumak) fiili ile aynı kökten gelir Moğolca iyilik ve müzik, ezgi anlamını da içerir Evenk dilinde Aya, Eski Moğolcada Ayı sözcükleri iyilik manasına gelir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com