Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alahçın, tanrıçası, yaşam

Alahçın Yaşam Tanrıçası

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Alahçın Yaşam Tanrıçası

Alahçın Kimdir - Altay Mitolojisinde Alahçın - Altay Ve Türk Mitolojisi - Tanrıça Alahçın

Alahçın - Türk mitolojisinde Yaşam Tanrıçasıdır Alahçın Hanım veya Alahçın Hatun olarak anılır İsminin önünde kimi zaman sıfat olarak Yakutça bir kelime olan "Aan" kullanılır

Özellikleri

Yeryüzünü korur Doğaya can verir Yeşillik alanlarda rüzgar olup gezer Bataklık bölgelerde dolaşır Doğada ne varsa hepsinin iyilik içerisinde olmasını ister İnsanlar başka canlılara zarar verdiklerinde mesela bir hayvanı zevk için öldürdüklerinde derin üzüntü duyar ve hatta ağlar Işıklı bir yüze ve ak saçlara sahiptir Aan Alahçın Hatun Sahalarda (Yakutlarda) orta dünyanın (insanların yaşadığı yer katı-yeryüzünün) görüntüsü sayılan ruhtur Ruhların en büyüğü en görkemlisi sayılır O insanların, hayvanların, doğanın iyi olması için özen gösterir, onlara yardım eder, iyi kalplidir İnsanlar yanlış hareket yapınca, doğayı, otu-ağaçları kırınca çok üzülür ağlar Ulukayın ağacında oturur, düz yeşil alanlarda küçük kasırga olup gezer Bir oğlu ve bir kızı vardır Çocuklarının adları şöyledir:

1 Ereke, 2 Cereke

Oğulları ve kızları da bitki Tanrısı ve Tanrıçası olarak yeryüzünü korur, soluklarıyla bitkilere, otlara, ağaçlara can verirler Ağaçlar onların nefesleriyle çiçek açarlar Bu çocuklar otun-ağaçların, bitkilerin ruhlarıdır

Etimoloji

(Al) kökünden türemiştir Almak fiiliyle bağlantılıdır Alak sözü batak, balçık demektir Toprak yaşamı simgeler Moğolcada Alah öldürmek demektir Ve aslında ölüm yeni bir başlangıç olduğundan yaşam da demektir aynı zamanda

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com