Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alpamış

Alpamış

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Alpamış

Alpamış Kimdir - Altay Mitolojisinde Alpamış - Altay Ve Türk Mitolojisi - Türk Kahramanı Alpamış

Alpamış - Türk ve Altay mitolojilerinde söylencesel kahraman "Alpamsı Han" olarak da bilnir

Özellikleri

Bilinmeyen diyarlara yolculuklar yapmıştır Masal yaratıklarıyla savaşmıştır Anasının karnında 12 ay kalmıştır Yedi günde yedi yaşına gelmiştir Atının adı Şubar (Bayşubar)’dır Ulu bir ağacın tepesindeki dev kuşun yavrularını Ejderhadan (veya yılandan) kurtarır Aya gidip gelir Ateş kendisini yakmaz Demir Ev’de hapis kalır Kendisini hapseden Hakan’ın kızı tarafından kurtarılır Aya gidip gelir Döndüğünde nişanlısının evlendirildiğini görüp çoban kılığına girer ve yanına yaklaşarak gerçeği öğrenir Sonunda nişanlısına (Barçın /Gülbarşın) kavuşur Türk masal motiflerinin pek çoğunu bünyesinde barındıran bir öykünün kahramanıdır

Etimoloji

(Al) kökünden türemiştir Alp sözcüğünden gelir Yiğitlik, kahramanlık anlamlarını taşır Alba sözcüğü Moğolcada görev anlamına gelir ve bu mana ile de bağlantılı olabilir Bu açıdan bakıldığında kendisine ilahi bir görev verilmiş kişi olarak ele alınabilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com