Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlatımlar, konu, mısır, uygarlığı

Mısır Uygarlığı Konu Anlatımlar

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mısır Uygarlığı Konu Anlatımlar

Mısır Uygarlığı İle İlgili Konu Anlatımlar - Mısır Uygarlığı - Konu Anlatımlar - Mısır Uygarlığı Konu Anlatımlar - Tarih Konu Anlatımlar

MISIR UYGARLIĞI, ÖZELLİKLERİ (1)

-Kapalı bir bölge olduğu ve toplumun tutuculuğundan dolayı çevreden fazla etkilenmemişler, bu yüzden tarih öncesi dönemleri sırasıyla yaşan tek toplumdur

-Önceleri Nom (veya Nomos) denilen şehir devletleri vardır Sonraları merkezi krallık gerçekleşmiştir

-Değişik hanedanlar yönetime hâkimdir

-Firavunlar Tanrı – Kral özelliği gösterirler (Bu özelliklerinden dolayı hukuk sistemi gelişmemiştir)

-Çok tanrılı dinler görülür

-İlk vezirlik (kâtip) sistemi Mısırlılarda görülür

-Ahiret inancı kuvvetlidir Bu nedenle mumyacılık ve anıt-mezar (piramit) yapımı gelişmiştir

-Tıp, eczacılık, kimya, matematik, geometri, takvim, hiyeroglif (resim yazısı) gelişmiştir

-MÖ 1280’de Hititler ile yaptıkları ve (bilgi yelpazesi) Suriye’yi paylaştıkları “Kadeş Antlaşması” bilinen ilk dostluk ve ittifak, aynı zamanda ilk yazılı antlaşmadır

-Keops, Kefren önemli piramitlerdir

MISIR UYGARLIĞI, ÖZELLİKLERİ (2)

-Mısır Medeniyeti, Nil nehrinin çevresinde kurulmuştur

-Etrafının çöllerle çevrili olması, diğer medeniyetlerle daha az etkileşmesine neden olmuştur

-Mısırlılar öldükten sonra dirilmeye inanmışlar ve bu nedenle diğer yaşamlarında kullanabilmek için bazı eşyalarını mezarlarına koymuşlardır

-Mısır sanatı dini ağırlıklıdır

-Yeniden dirileceklerine inandıklarından cesetlerin bozulmamasına dikkat etmişler ve Mısırlılarda mumyacılık milli sanat haline gelmiştir

-Mumyacılık faaliyetleri insan vücudunun yakından tanınmasını ve Mısır’da tıp biliminin gelişmesini sağlamıştır

-Mısırlılar, resim yazısı denilen hiyeroglif yazısını kullanmışlardır

-Gök cisimlerini incelemek için rasathaneler kurmuşlar ve astronomide oldukça ilerlemişlerdir

-Bugün kullandığımız Miladi takvimin ilk düzenli şeklini Mısır medeniyeti oluşturmuştur

-Mısır ekonomisinin temelini tarım ürünlerinden sağlanan gelirler oluşturuyordu

-Mısır’da canlı bir ticaretin olduğu bilinmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com