![]() |
Solon Anayasası |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Solon AnayasasıSolon Anayasası - Solon Anayasası Nedir - Yürürlükten Kaldırılmış Anayasalar Solon Anayasası ![]() ![]() ![]() Hazırlanışı Solon Anayasası, kendinden önce gelen Draco yasalarının toplumsal sorunları çözmek bir yana, ağırlaştıran niteliğini reformize etmek ya da ortadan kaldırmak için hazırlandı ![]() İçerik Getirdiği en önemli reform ise bütün borçların silinmesi ve borçları yüzünden köle durumuna düşenlerin köleliklerinin kaldırılması oldu ![]() ![]() ![]() Solon, anayasasında adına timokrasi denilen, bir tür dereceli oligarşi fikrini ortaya attı ![]() ![]() Pentakosiomedimnoi - yıllık 500 kile üretim yapanlar Hippeis - yıllık 300 kile üretim yapanlara denk görülen atlı savaşçılar Zeugitai - yıllık 200 kile üretim yapanlara denk görülen çiftçiler, en az bir çift yük hayvanına sahip olanlar Thetes - kol emekçileri Bu dört gruptan ilk üçünün ödediği vergi sırasıyla 6:3:1 oranındaydı ![]() ![]() Draco'nun yasalarından korunan tek şey, eski yasanın cinayetle ilgili bölümleriydi ![]() Anayasa yürürlüğe girer girmez Solon, bir tiran olarak görülmemek için kendi isteğiyle 10 yıllık bir sürgüne gitti ![]() |
![]() |
![]() |
|