Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kürdistan, uyezdi

Kürdistan Uyezdi

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kürdistan Uyezdi

Kürdistan Uyezdi Tariki - Kürdistan - Kürdistan Yönetim Tarihi

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği sınırları içinde 1923 - 1929 yılları arasında varlığını sürdüren Kürdistan adlı yönetim birimi hakkındadır 1930'da kurulan okrug için Kürdistan Okrug maddesi ve başlığın diğer anlamları için Kürdistan (anlam ayrım)

Kürdistan kazası- (Azerice: Kürdüstan qəzası, Rusça: Курдистанский уезд / Kurdistanskiy uyezd) - 1923 - 1929 yılları arasında Azerbaycan SSC’de ilçe (kaza) statüsündeki yönetim birimi Kızıl Kürdistan (Kürtçe: Кöрдьстана Сор / Kurdistana Sor, Azerice: Qızıl Kürdistan, Rusça: Красный Курдистан / Krasniy Kurdistan) olarak da anılmıştır

Bu bölge için “Kürdistan” adı ilk defa 1921 yılında , Kürdistan kazasının kurulmasından 2 yıl önce bolşeviklerce kullanılmıştır 21 Temmuz 1923 tarihinde bolşevik lider, Azerbaycan KP MK sekreteri SKirovun başkanlığında Azerbaycan MYK ve Azerbaycan Halk Komiserleri Sovyeti’nin ortak toplantısında Kürdistan kazası oluşturmak kararı onaylanmıştır Temmuz sonunda Azerbaycan MYK tarafından Kürdistan kazası’nın merkezi Piricahan köyü olarak belirlenmiştir Sonradan kaza merkesi Laçın olmuştur

1923'te kurulmuş ve Şuşa doğumlu Azeri Bolşevik Hüsü Hacıyev Yürütme Komitesi Başkanlığı'na getirilmiştir Karıkışlak, Kelbecer, Kubadlı, Koturli, Kürthaci ve Murathanlı olmak üzere 6 daireden (nahiye) oluşmaktaydı[8]

1926'da Kürdistan Uyezdi'nin nüfusu 51200 kişi olup % 73,1'i Kürtler ve % 26 Azeriler ve diğer etnik gruplar oluşturmaktaydı Nahçıvan (Sadarak ve Culfa rayonunun Teyvaz köyü)'daki Sünniliğe bağlı Kürtler ile farklı olarak Kürdistan Uyezdi'deki Kürt nüfusunun büyük çoğunluğu Şiiliğe mensuptu

Sovyetler Birliği'nin yönetim sisteminin değişmesiyle Kürdistan Uyezdi 8 Nisan 1929'da iptal edilmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com