![]() |
Enver Paşanın Unutulan Galiçya Hezimeti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Enver Paşanın Unutulan Galiçya HezimetiHırsı ve söz dinlemezliği ile tarihe geçen Enver Paşanın hataları arasında şüphesiz ki en büyüğü, Osmanlıyı I ![]() ![]() Koca İmparatorluk, doğrudan taraf olmadığı bir savaşa, Enver Paşanın hülyaları ve Almanlara olan muhabbeti yüzünden girdi ![]() Bu savaşta, Enver Paşanın en büyük taktik hatalarından birisi Sarıkamış katliamı oldu ![]() ![]() ![]() Ne var ki, 1914 yılının Aralık ayında Allahüekber Dağlarında 90 bin Osmanlı askerinin tek kurşun bile atmadan soğuktan kırılmasını ifade edecek başka söz yok ![]() Sizlerle bugün paylaşmak istediğim, Enver Paşanın imza attığı daha az bilinen bir facia ![]() Harbiye Nazırı ve Başkomutan Vekili Enver Paşa, I ![]() ![]() ![]() ![]() Alman Genelkurmay Başkanı General Falkenhayn, Enver Paşanın bu talebine, Askerleriniz Çanakkale muharebelerinden yeni çıktı ![]() ![]() Türkiyede 5 ![]() ![]() Bütün bunlara rağmen bundan tam 91 yıl önce yani 1916 Haziranında, Enver Paşanın emri ile 15 Kolordu hazırlıklara girişti ![]() ![]() ![]() Harekat emri aldığında 21 bin 560 er ve 623 subay ile 5 bin 200 hayvanı bulunan birlik hızla takviye edildi ![]() ![]() ![]() Bu cephede Ruslara karşı verilen savaşta Ekim ayı sonundaki tablo çok acı idi ![]() ![]() ![]() ![]() *** Teğmen Mehmet Şevki (Yazman), harekat emrini aldığı tarihten itibaren yaşadıklarını notlarına aktarmış ![]() ![]() ![]() İş Bankası Yayınları, Kansu Şarmanın günümüz Türkçesine aktarması ile yeniden yayınlandı ![]() ![]() Teğmen Mehmet Şevki, harekat emrini aldıktan sonra askerlere savaş eğitimini hızlandırmanın yanı sıra Galiçya hakkında, Alman ve Avusturyalılarla ilgili bilgiler vermeye başladıklarını anlatır ![]() ![]() Mehet Şevki, birliklere Galiçyadan önce verilmesi gereken başka bilgilerin olduğunu yazar hatıralarında ![]() Ahmet, söyle bakayım Avusturya neresidir? - Evendim, Alaman gıralının memleketi ![]() - Amma da yaptın ha ![]() - Ahmet doğru dimedi evendim ![]() - Peki sen doğruyu söyle ![]() - Evendim, Alamanya, Avusturya gıralının memleketidir ![]() - Seninki daha enfes oğlum ![]() - Ali, sen söyle bakayım, Avusturyanın başkenti neresidir? - Vıy-ana evendim ![]() - Ya Macaristanınki? - Budu Pişti ![]() - Çalışkan çocuğa ne dersin ![]() Teğmen Mehmet Şevki, birliğini iyi hazırlayabilmek için geceleri kendi aralarında neler konuşulduğuna kulak verir: Acep bu Avusturya memleketinde bizim İstanbul kadar büyük şehirler var mı? - Ülen sen ne diyon, Boşnak Ahmet anlatıyordu ![]() - Bırak şi Boşnağı ![]() ![]() Öteden birisi anlatıyor: - Bu Avusturyada zorlu avratlar varmış derler ![]() - Bırakın şu gökgözlü Frenk avratlarını be! Onların iyisi mi olur hiç? Sen kara Fadimeden geçme yine ![]() Bir Konyalı soruyor ![]() - Bizim Konyanın divlek (kavun) zamanı geliyor ![]() Boşnak Ahmet cevap veriyor ![]() - Hemşerim, orada kokoroz dedikleri mısırlı patatesten başka bir şey arama ![]() Enver Paşa'nın, hırsı bir imparatorluğun sonunu getirdiği gibi, toplumda etkisi onyıllar boyunca kapanamayacak derin yaralar açtı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Enver Paşanın Unutulan Galiçya Hezimeti |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Enver Paşanın Unutulan Galiçya HezimetiEnver Paşa'nın, hırsı bir imparatorluğun sonunu getirdiği gibi, toplumda etkisi onyıllar boyunca kapanamayacak derin yaralar açtı ![]() Su cilgin turkler kitabini okuyorum su an ve evet Enver pasanin in yaptigi bazi seyleri anlatiyo ama kitab cok agir gercektende ne yazikki bitiremedim henuz paylasimin icin tesekkurler ![]() |
![]() |
![]() |
|