![]() |
Haçlı Seferleri Üzerine |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Haçlı Seferleri ÜzerineBalık hafızalı bir toplum olduğumuzu duymuşsunuzdur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her neyse, televizyon ekranında sağlık muayenesinden (?!) geçirilen, saçı sakalına karışmış Saddam Hüseyini görünce; ardından Prezidant Buşun (1) konuşmasını dinleyince aklıma Papa Urban geldi ![]() Ey Fransız ırkı! Tanrının sevdiği ve seçtiği ırk! Kudüs dolaylarından ve Konstantinopolden acı haberler geliyor ![]() ![]() Papa bu durum saptamasının ardından yapılması gerekeni tanımlar: Siz ki, Tanrının inayetiyle size başkaldıranların boyunlarını eğdirebilecek silâh, cesaret ve güçle donatılmış bir ırksınız, intikam size değilse kime düşer? Bırakın atalarınız sizi yüreklendirsin, Şarlmanın ve diğer krallarınızın zaferleri yolunuzu açsın! Sapkın Türklerin ellerinde kirlenen Kutsal Topraklar kanınızı ateşlesin! Bu çağrı inanç alanı ile sınırlı mıdır? Hayır: Bugün yaşadığınız topraklar, dört bir yandan denizler ve yüksek dağlarla sarılmıştır, sizin büyük nüfusunuza dar gelmektedir; üretim, çiftçileri bile beslemeye zar zor yetmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılması gereken ortadadır: Savaşın, kurtarın o toprağı bu ahlâksız ırkın elinden! Kurtarın, sizin olsun! Ve Ölümcül hamle: Günahlarınızın affolunması için bu serüveni göze alın ve emin olun ki, ödülünüz Cennetin Krallığı olacaktır! (2) Bu sözler Camii ziyaretleri yaparak, kırdığı potu düzeltmeye çalışan Bush (Jr ![]() Umulur ![]() ![]() ![]() 1096 1270 yılları arasında yedi önemli Haçlı Seferi düzenlenmiştir ![]() ![]() Özellikle IV ![]() İmparator olmak isteyen Aleksi Angelos, Haçlılardan yardım ister, İstanbul'a gelen Haçlılar, tahttan indirilen İzak ve oğlu Aleksi'yi imparator ilan ederler ![]() Bu durumdan fazla hoşnut (!) olmayan İstanbul halkı ayaklanarak imparatoru ve oğlunu öldürür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul'dan kaçan Bizans soyluları, İznik Rum İmparatorluğu'nu (1204 -1261) ve Trabzon Rum İmparatorluğu'nu (1204 -1461) kurarlar ![]() ![]() Süryani ve genelinde Nasrani Kiliseleri ve Halkları bu seferler sırasında iki ateş arasında kalarak; ne İsaya, ne Musaya -ne de Muhammede- yaranamazlar ![]() Bizans İmparatorluğunu, " görülmemiş bir barbarlıkla " Haçlılar tahrip etmiştir ![]() Haçlı Seferleri'nden sonra Müslüman dünyası kendi içine kapanmış, hoşgörüyü unutmuş ve kısırlaşmıştır ![]() ![]() ![]() Selâhaddin Eyyûbî'nin Haçlılara karşı kazandığı zaferlerle gururlananlarınsa şimdilerde emperyalizmin arkasına sığınarak sözüm ona bağımsızlık peşinde oluşları da pek farklı değil hani! Tüm bunları neden anlattığımı merak mı ettiniz? Oltanın ucuna yem takmaya bile gerek kalmamış o zaman ![]() ![]() ![]() (1) The Late (merhum) Turgut Özal, çok yakın dostu Baba Busha böyle seslenirdi ![]() (2) The Crusades, Will Durant, Cilt IV, s ![]() ![]() (3) The Fall Of Constantinople, Steven Runciman Eski Edebiyat ve Düşün Dergisi Ocak 2004 Sayısında yayınlanan bu yazıyı bir dergi içeriği olduğu için bu bölüme koymayı uygun gördüm umarım yanlış bir bölüm seçmedim ![]() ![]() ![]() ![]() sevgi ve saygılarımla milkboy |
![]() |
![]() |
|