![]() |
Birleşmiş Milletler Örgütünün Kuruluşu 24 Ekim 1945 |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Birleşmiş Milletler Örgütünün Kuruluşu 24 Ekim 1945Birleşmiş Milletler - BM - Birleşmiş Milletler AtlaşmasıBirleşmiş Milletler Örgütü ya da kısaca Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslar arasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür ![]() ![]() ![]() Örgütün, kurulduğu yıllarda 51 olan üye sayısı şu an itibariyle üyeliği kaldırılan Vatikan ve değiştirilen Çin Halk Cumhuriyeti son katılan üye Karadağ dahil 192'ye ulaşmıştır ![]() ![]() Örgüt yapısal olarak idari bölümlere ayrılmıştır; Genel Kurul, Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Yönetim Konseyi, Genel Sekreterlik ve Uluslararası Adalet Divanı ![]() ![]() Birleşmiş Milletler fikri ilk olarak, II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuruluşu BM kuruluş anlaşmasının imzalanmasıBirleşmiş milletler (United Nations) terimi ilk olarak Franklin D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birleşmiş Milletler fikri 1943 yılında Moskova, Tahran ve Kahire'de müttefiklerin toplantıları sırasında çıkmış olup Fransa, Çin, Birleşik Krallık, ABD, SSCB'nin temsilciliğiyle oluşmuştur ![]() Birleşmiş Milletler Genel Kurul Birleşmiş Milletler'in New York'taki karargah binası Genel Kurul, üye devletlerden oluşur ![]() ![]() * Silahsızlanma ve silah denetimi konusunda önerilerde bulunmak ![]() * Barış ve güvenliği etkileyecek görüşmeler yapmak, her konuda önerilerde bulunmak ![]() * Ülkeler arasındaki iyi ilişkileri bozucu sorunların, barışcıl yollarla çözümü için önerilerde bulunmak ![]() Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Siyasal alanda bir yürütme organıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Birleşmiş Milletler'in amaç ve ilkelerine uygun biçimde barış ve güvenliği korumak ![]() * Uluslararası bir anlaşmazlığa yol açabilecek her türlü çekişmeli durumu soruşturmak ![]() * Uluslararasında çekişmeli konularda anlaşma koşullarını önermek ![]() * Silahlanmayı denetleyecek planlar hazırlamak ![]() * Barışa karşı bir tehlike veya saldırı olup olmadığını araştırarak, izlenecek yolu önermek ![]() * Saldırganlara karşı askeri birlikler kurularak önlemler almak ![]() Güvenlik Konseyinin Karar Alma Süreci Güvenlik Konseyinin karar alabilmesi için 9/15 oranı gerekli olup, daimi üyelerden birisi aksi yönde oy kullanmaması gereklidir ![]() ![]() ![]() Konseye bağlı başlıca kuruluşlar * Ticaret ve Kalkınma Konferansı * Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) * Mülteciler Yüksek Komiseri Ofisi (UNCHR) * Dünya Gıda Konseyi * Dünya Gıda Programı * Eğitim ve Araştırma Enstitüsü * Kalkınma Programı (UNDP) * Silahsızlanma Araştırmaları Enstitüsü * Sinaî Kalkınma Örgütü (UNIDO) * Çevre Sorunları Programı * Birleşmiş Milletler Üniversitesi * Birleşmiş Milletler Özel Fonu * Sosyal Kalkınma Araştırma Enstitüsü * Kadının İlerlemesi İçin Uluslararası Araştırma ve Eğitim Enstitüsü vikipedia |
![]() |
![]() |
|