|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anısı, atatürk’ün, çocuk, ile, ilgili, sevgisi |
![]() |
Atatürk’Ün Çocuk Sevgisi İle İlgili Bir Anısı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk’Ün Çocuk Sevgisi İle İlgili Bir AnısıAtatürk’ün çocuk sevgisi ile ilgili bir anısını yazar mısınız - Atatürk ‘ ün çocuk sevgisiyle ilgili Anilari - Atatürk'ün Cocuk Sevgisi - Atatürk Ve Cocuk - Atatürk Anilari - Kisa Atatürk Anilari - Kisa Atatürkün Cocuk Sevgisi Anilari Atatürk bir okula gitmişti ![]() ![]() ![]() ![]() - ”Çocuğum,neden durgunsun? Bir derdin mi var? Hasta mısın?” dedi ![]() Çocuk: - ”Bir şeyim yok efendim” dedi ![]() ![]() Atatürk: - ”Niçin ağlıyorsun yavrum? Sen ağlayınca ben çok üzülüyorum” dedi ![]() Küçük çocuk,o vakit yaşlı gözlerini Atatürk’e çevirdi: - ”Atam,seni böyle yakından görmek isterdik ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk oradaki çocuklara baktı: - ”Beni ne zaman görmek isterseniz,aynaya bakın ![]() ![]() ![]() ![]() 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mız Kutlu Olsun ![]() Çocukların bayramında Atatürk’ün çocuklarla ilgili anılarından birisine yer vermek istedik ![]() Anıya ; Yarının Kahramanları’nda olduğu gibi, 80′lerden kalan , eşimin “bu kitabın kendisi tarih” diyerek espri yaptığı Avni Altıner’in Her Yönüyle Atatürk kitabından ulaştık ![]() “”" Mustafa Kemal’in ilk Cumhurreisliğine seçildiği sıraydı ![]() ![]() ![]() -Adın ne senin bakayım? - Cemil - Çankaya’da mı oturuyorsun? - Yok ![]() -Mektebe gidiyor musun? Çocuk başını öne doğru hızla eğdi -E… Ne okuyorsun mektepte? -Her bir şey okuyoruz ![]() -Peki ben kimim Cemil? Çocuk zeki bakışlarını Ata’nın üzerinde gezdirdi: -Sen Gazi Paşasın ![]() Ata gülümsedi ![]() - Olmadı ![]() ![]() ![]() - Yok benzetmedim iyi biliyorum, sen Gazi Paşasın ![]() -Nereden biliyorsun? Çocuk kendinden emin bir tavırla ![]() -Çünkü, dedi sana hiç kimse benzemez… Çelik gözler bulutlandı ![]() Büyüdüğü zaman ne olacağını konuştular sonrasında ![]() Sonra O’nu oyuna iade edip yoluna devam ederken yanındakilere döndü: - Milletin bağrında temiz bir nesil yetişiyor ![]() ![]() ![]() Yıl 1934 o dönemde milli eğitim bakanlığı ulus’tadır ![]() ise niğdeli abidin özmen’dir ![]() ![]() Kapı çalınır ![]() biri yanında iki çocukla makama girerler ![]() Hoşbeşten sonra yaver bey bakan abidin özmen’e bir zarf uzatır ![]() Konuklara yer gösterir ve zarfı açar ![]() mektuptur bu : "bay abidin özmen milli eğitim bakanı… ![]() özmen zarfı özenle açar ve mektubu dikkatle okur : "yaver bey’le size iki fakir ve kimsesiz çocuk gönderiyorum ![]() göreceğiniz bir liseye (parasız yatılı olarak) kaydını yaptırıp…" bu atatürk’ün bir emridir ![]() ![]() abidin özmen ortaöğretim genel müdürü’nü çağırtır ve şu direktifi verir: "yaver bey’in yanındaki bu iki çocuğun evraklarını alınız ve bu çocukları h ![]() ![]() her ikisi için de üçer yıllık paralı yatılı makbuzlarının veli ve ödeyen hanesine atatürk’ün ismini yazdırarak’ bana getiriniz" der ![]() bakanın emri yerine getirilmiştir ![]() yazarak yaver bey’le atatürk’e yollar ![]() "muhterem atatürk yaver bey’le göndermiş olduğunuz iki çocuk hakkında emirlerinizi aldım ![]() ‘nin kurucusu ve cumhurbaskanı atatürk gibi birisinin bulunduğu için bu iki çocuğu fakir ve kimsesiz olarak kabul etmeme hem yasalarımız hem de mantığımız izin vermedi ![]() çocuğun da emirleriniz gereği h ![]() ![]() kayıtlarını yaptırdım ![]() ait makbuzları ekte takdim… ![]() ![]() atatürk bu mektup üzerine devrin başbakanı ismet inönü’ye telefon ederek: "bak" demiş "senin milli eğitim bakanın bana ne yaptı" diyerek olayı anlatmış ![]() ![]() "yok" der "özür dileme ![]() ![]() medeni cesarete sahip olabilse ve gösterebilse…" ![]() Mustafa Kemal’in ilk Cumhurreisliğine seçildiği sıraydı ![]() ![]() ![]() -Adın ne senin bakayım? – Cemil – Çankaya’da mı oturuyorsun? – Yok ![]() -Mektebe gidiyor musun? Çocuk başını öne doğru hızla eğdi -E… Ne okuyorsun mektepte? -Her bir şey okuyoruz ![]() -Peki ben kimim Cemil? Çocuk zeki bakışlarını Ata’nın üzerinde gezdirdi: -Sen Gazi Paşasın ![]() Ata gülümsedi ![]() – Olmadı ![]() ![]() ![]() – Yok benzetmedim iyi biliyorum, sen Gazi Paşasın ![]() -Nereden biliyorsun? Çocuk kendinden emin bir tavırla ![]() -Çünkü, dedi sana hiç kimse benzemez… Çelik gözler bulutlandı ![]() Büyüdüğü zaman ne olacağını konuştular sonrasında ![]() Sonra O’nu oyuna iade edip yoluna devam ederken yanındakilere döndü: - Milletin bağrında ![]() Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı ve onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır ![]() Cumhuriyeti biz kurduk, siz yaşatacaksınız… Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü,yıldızı ve ikbal ışığısınız ![]() Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz ![]() Kendinizin Ne Kadar Önemli, Değerli Olduğunuzu Düşünerek Ona Göre Çalışınız ![]() ![]() Gelecek için hazırlanan vatan evlâtlarına, hiçbir güçlük karşısında yılmayarak tam bir sabır ve metanetle çalışmalarını ve öğrenim gören çocuklarımızın ana ve babalarına da yavrularının öğreniminin tamamlanması için hiçbir fedakârlıktan çekinmemelerini tavsiye ederim ![]() Asla şüphe yoktur ki Cumhuriyet’in gelecek evlâtları bizden daha çok rahata kavuşmuş ve bahtiyar olacaklardır ![]() Yetişecek çocuklarımıza ve gençlerimize, görecekleri öğretimin sınırları ne olursa olsun, en evvel ve en esaslı olarak Türkiye’nin istiklâline, kendi benliğine, millî geleneklerine düşman olan unsurlarla mücadele etmek lüzumu öğretilmelidir ![]() Çocuklarımız ve gençlerimiz yetiştirilirken onlara özellikle varlığıyla, haklarıyla, birlik ve bütünlüğüyle çelişen tüm yabancı öğelerle mücadele zorunluluğu, milli görüşleri derinlemesine bilerek her karşı görüş önünde şiddetle ve özveriyle savunma zorunluluğu telkin edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hedefe yalnız çocukları yetiştirmekle ulaşamayız! Çocuklar geleceğindir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey Türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi, vazifen, Türk istiklal ve Cumhuriyeti’ni kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttu ![]() |
![]() |
![]() |
|