Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bakterilerden, kurtulmanın, yolları, zararlı

Zararlı Bakterilerden Kurtulmanın Yolları

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Zararlı Bakterilerden Kurtulmanın Yolları




Besin kaynaklı hastalıkların teşhisini koymak oldukça güçtür Yorgunluk, üşüme, hafif ateşlenme, baş dönmesi, baş ağrısı, mide bozukluğu, ishal hatta ölüm gibi birçok değişik sonuç ortaya çıkabilirArkadaşına gönderSitene ekleSayfayı yazdırBakteriler yaşamak için besine, neme ve sıcaklığa ihtiyaç duyarlar Proteinli ortamlarda ise oldukça güçlenirler Bu sebeple, mutfaklar bakteri üremesi için en uygun ortamlardır Bakterilerin hepsi zararlı değildir örneğin, yoğurt, peynir, sirke gibi bazı besinleri oluşturmak için kullanılan yararlı bakteriler de vardır Besin kaynaklı hastalığa yüzlerce bakteri neden olabilir Ancak en sık görülenler ve dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

Salmonella: çoğunlukla çiğ veya iyi pişmemiş tavuk, et, yumurta, balık ve pastörize edilmemiş sütte bulunur İyi pişirilen besinlerdeki bakteriler ölür çiğ ve pastörize edilmemiş süt içilmemesi önemlidir

Staphylococcus aureus: Besinle uğraşan kişilerin deri, burun, boğaz enfeksiyonlarının besine geçmesi ile bulaşır Bu nedenle, hasta veya elinde kesik yara olan personelin mutfakta çalıştırılmaması önemlidir

Clostridium perfringens: Oda sıcaklığında ürer özellikle tezgâh üzerinde unutulan yemekler, soslar bu konuda tehlikelidir Büyük tencerelerdeki yemeklerin soğutulup, hemen dolaba konulması gerekir

Clostridium botulinum: çok fazla görülmez ama ortaya çıktığında oldukça tehlikelidir Konserveler bu konuda ciddi risk oluşturabilir Açıldığında içi fışkıran kutulara veya bombeli kavanozlara dikkat edilmelidir

Esherichia coli: Bağırsaklarımızda bulunan bir bakteridir Ellerin iyi yıkanmaması, bu konuda risktir Yemek hazırlayanların kendi kişisel hijyenlerine çok dikkat etmesi gerekir
Yemekleri dondurarak saklayın ve çözdürürken dikkat edin Etleri, büyük parçalar halinde saklamayın , birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayırarak, temiz buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarın ve buzdolabının buzluk kısmında saklayın çözdürülen eti hemen pişirin, tekrar dondurmayın çözdürülmek istenen eti, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, buzdolabının alt bölmesinde çözdürün

Gıdaları iyi pişirin Pişirilen gıdaların her tarafının sıcaklığının en az 70 dereceye ulaşması gerekmektedir

Pişirilmiş gıdaları derhal tüketin, oda sıcaklığında bırakmayın Pişirilen gıdaların uzun süre bekletilmesi mikropların çoğalma riskini artırır, güvenli olması açısından pişirilmiş gıdalar soğumadan tüketilmelidir

Pişirilmiş gıdaları yeniden ısıtırken dikkat edin İyi bir yeniden ısıtmanın anlamı; ısıtılan gıdanın her tarafının sıcaklığının en az 70 dereceye ulaştırılmasıdır

Pişirilmiş gıdalar ile çiğ gıdaların birbiri ile temas etmesin Güvenli bir şekilde pişirilmiş gıdalar çiğ gıdalarla çok az bir temasta bile bulunsa kontaminasyona neden olabilir örneğin pişmemiş bir eti parçalamak için kullandığınız tahtayı veya bıçağı yıkamadan pişmiş bir gıda için kullanmayın,

Ellerinizi sık yıkayın Gıdaları hazırlamaya başlamadan önce ve her aradan sonra ellerinizi sıcak su ve sabunla yıkayın Gıdaları hazırlamadan önce eğer elinde her hangi bir kesik veya enfeksiyon varsa onun üzerini iyice kapattığınızdan emin olun

Mutfak yüzeyi ve ekipmanları temiz tutun Zemin temizliğinde kullanılan bezler , el havlusu veya bulaşık kurulama havlusundan ayrı tutulmalı ve onlarda sık sık yıkanmalıdır

Güvenli su kullanın Gıdaları hazırlamak içinde temiz su kullanmak, içmek kadar önemlidir
Bakteriler her yerde
Bakterilerin üremeleri için besin, sıcaklık ve nem yeterlidirOda sıcaklığında 24 saat içinde sayıları trilyonlara ulaşabilir

Bakterilerin kontaminasyonunu engellemek için elinizi en az 20 saniye süreyle sabunla sık sık yıkayın

Kurulama bezlerini sık değiştirin ve besinlerle temas ettirmeyin Kullandıktan sonra sık yıkayın

Buzdolabını fazla doldurmaktan kaçının Soğuk havanın dolaşması için gerekli alanı sağlayın

Besin kullanırken mutlaka son kullanma tarihlerini kontrol edin

Artan yemeklerinizi mutlaka buzdolabında bekletin, dışarıda, oda ısısında bırakmayın

Kesme tahtalarınızın temizliğine çok dikkat edin Et, balık veya tavuk için farklı renkler kullanabilir veya çok iyi yıkadıktan sonra aynı kesim tahtasını kullanabilirsiniz Et ve sebze için aynı kesim tahtasını kullanmayın

Yemeği karıştırdığınız kaşık ile tadına bakmayın

Evde dondurucuya atacağınız paketlerin üzerine etiket koyarak, mutlaka tarih yazın


Kaynak: Milliyet Sağlık

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.