|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bakterilerden, kurtulmanın, yolları, zararlı |
![]() |
Zararlı Bakterilerden Kurtulmanın Yolları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zararlı Bakterilerden Kurtulmanın YollarıBesin kaynaklı hastalıkların teşhisini koymak oldukça güçtür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salmonella: çoğunlukla çiğ veya iyi pişmemiş tavuk, et, yumurta, balık ve pastörize edilmemiş sütte bulunur ![]() ![]() ![]() Staphylococcus aureus: Besinle uğraşan kişilerin deri, burun, boğaz enfeksiyonlarının besine geçmesi ile bulaşır ![]() ![]() Clostridium perfringens: Oda sıcaklığında ürer ![]() ![]() ![]() Clostridium botulinum: çok fazla görülmez ama ortaya çıktığında oldukça tehlikelidir ![]() ![]() ![]() Esherichia coli: Bağırsaklarımızda bulunan bir bakteridir ![]() ![]() ![]() Yemekleri dondurarak saklayın ve çözdürürken dikkat edin Etleri, büyük parçalar halinde saklamayın , birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayırarak, temiz buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarın ve buzdolabının buzluk kısmında saklayın ![]() ![]() ![]() Gıdaları iyi pişirin Pişirilen gıdaların her tarafının sıcaklığının en az 70 dereceye ulaşması gerekmektedir ![]() Pişirilmiş gıdaları derhal tüketin, oda sıcaklığında bırakmayın Pişirilen gıdaların uzun süre bekletilmesi mikropların çoğalma riskini artırır, güvenli olması açısından pişirilmiş gıdalar soğumadan tüketilmelidir ![]() Pişirilmiş gıdaları yeniden ısıtırken dikkat edin İyi bir yeniden ısıtmanın anlamı; ısıtılan gıdanın her tarafının sıcaklığının en az 70 dereceye ulaştırılmasıdır ![]() Pişirilmiş gıdalar ile çiğ gıdaların birbiri ile temas etmesin Güvenli bir şekilde pişirilmiş gıdalar çiğ gıdalarla çok az bir temasta bile bulunsa kontaminasyona neden olabilir ![]() Ellerinizi sık yıkayın Gıdaları hazırlamaya başlamadan önce ve her aradan sonra ellerinizi sıcak su ve sabunla yıkayın ![]() ![]() Mutfak yüzeyi ve ekipmanları temiz tutun ![]() ![]() Güvenli su kullanın Gıdaları hazırlamak içinde temiz su kullanmak, içmek kadar önemlidir ![]() Bakteriler her yerde Bakterilerin üremeleri için besin, sıcaklık ve nem yeterlidir ![]() ![]() Bakterilerin kontaminasyonunu engellemek için elinizi en az 20 saniye süreyle sabunla sık sık yıkayın ![]() Kurulama bezlerini sık değiştirin ve besinlerle temas ettirmeyin ![]() ![]() Buzdolabını fazla doldurmaktan kaçının ![]() ![]() Besin kullanırken mutlaka son kullanma tarihlerini kontrol edin ![]() Artan yemeklerinizi mutlaka buzdolabında bekletin, dışarıda, oda ısısında bırakmayın ![]() Kesme tahtalarınızın temizliğine çok dikkat edin ![]() ![]() ![]() Yemeği karıştırdığınız kaşık ile tadına bakmayın ![]() Evde dondurucuya atacağınız paketlerin üzerine etiket koyarak, mutlaka tarih yazın ![]() Kaynak: Milliyet Sağlık |
![]() |
![]() |
|