Demir Zengini Bitkiler |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Demir Zengini BitkilerOrdu Üniversitesi'nin (ODÜ) yaptığı araştırmaya göre, Ordu ve yöresinde sebze olarak yetişen yabani bitkilerin besin değeri yönünden incelendiği çalışma sonucunda, yörede doğadan toplanarak tüketilen bu bitkilerin protein oranı ve mineral yönünden oldukça zengin olduğu tespit edildi Sakarcanın kuru madde oranı; melocanın bakırkonsantrasyonu; hoşkıran bitkisinin ise kül oranı, demir ve çinko konsantrasyonu yönünden en yüksek değerlere sahip olduğu bulundu Çalışmadaele alınan bitkilerden ısırganın, sabit yağ, protein, azot, manganez, C vitamini bakımından en zengin bitkisi olduğu tespit edildi Galdirik vebaldıran bitkilerinin ise diğer bitkilere oranla daha düşük değerlere sahip olduğu belirlendi Araştırmada yörede sebze olarak tüketilen bubitkilerin her ne kadar mineral madde içerikleri yönünden zengin olsalar da bitkilerin kullanım alışkanlıkları ve pişirme şekillerinin besin değeri üzerine etkili olduğu bilgilerine yer verildi Çinkokonsantrasyonu bakımından en yüksek değerler melocan ve hoşkıran bitkilerinde, en düşük değer ise sakarca bitkisinde ortaya çıktı ![]() Sağlıklı bir yaşam için günlük çinko ihtiyacının 11 mg olduğu hatırlatılan araştırmada şöyle denildi:"Günlük beslenmede çinko et, balık, süt, peynir ve yumurta gibi hayvansal kaynaklı gıdalardan temin edilmekte olup, doğadan toplanan bu bitkilerin çinko konsantrasyonlarının yeterli düzeyde olması yöre halkı açısından olumlu bir sonuçtur C vitamini içeriği bakımından en yüksekdeğerler 16 07 ve 14 55 mg kg ile melocan ve ısırgan bitkilerinde, endüşük değer ise 2 87 mg kg ile galdirik bitkisinde bulunmuştur Cvitamini suda çözünebilen bir vitamin olup, insan bünyesinde çok önemli fonksiyonları bulunmaktadır Meyve ve sebzeler iyi birer C vitaminikaynağı olup, özellikle organik tarım usullerine göre yetiştirilen ürünlerin ve yabani bitkilerin daha fazla C vitamini içerdiği çeşitli çalışmalarda tespit edilmiştir Yetişkin bir insanın günlük C vitaminiihtiyacı 60 mg olup, bu vitamin demir ve kalsiyumun yarayışlılığını da artırmaktadır Çalışmaya konu olan bitkilerin C vitamini yönünden düşükdeğerler içerdiği görülmektedir "mynet |
|
|
|