Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hazımsızlar, için, öneriler

''Hazımsızlar'' İçin Öneriler!

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

''Hazımsızlar'' İçin Öneriler!




Malatya'da Ziraat Mühendisi Serhan Gökbulut'un, gıda mühendisi eşi ile birlikte yaptığı kayısı tatlısı Zerden, Malatya'da bayramların vazgeçilmezi haline geldi Serhan Gökbulut, Zerden'in besin seviyesi en yüksek ve insan sağlığına en faydalı tatlılardan biri olduğunu belirttiTürk yemek kültüründe yer alan kabuk kavurmasından esinlenerek bu tatlıyı yaptıklarını belirten Gökbulut, ismini de kayısıya sarı altın denilmesi nedeniyle Zerden koyduklarını söyledi Gökbulut, "Bunun elbette ki bir formülü varDoğal şartlarda güneşte kurutulan gün kurusu kayısı önce haşlanıyor İçine ceviz konularak sadeyağda fırınlanarak yapılıyor Hiçbir katkı maddesi bulunmadığı için son derece sağlıklı bir tatlı çeşidi" dedisindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunan kayısı tatlısının yüksek kolesterolü olan kişilere tavsiye ettiklerini vurgulayan Gökbulut, kayısı tatlısını D vitamini içerdiği için çocuklar için de tavsiye ediyorGökbulut, kurban bayramında fazla et tüketen vatandaşların hazım problemi çekmemeleri için zerden yemelerini tavsiye ediyor Zerden'in kilosu ise 15 YTL'den satılıyorMalatya Sağlıkçılar Derneği Başkanı (SADER) Dr Necmettin Gürbüz, tabii yollardan alınan kayısı ve kayısı tatlısının mide bağırsak sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunduğunu ifade etti Gürbüz, "Kayısının hazmı kolaylaştırıp, mide bağırsak problemlerini önlediği ve sindirimi kolaylaştırarak hazımsızlık sorununu giderdiği tıbben bilinmektedir Bayramda misafirlere şeker, çikolata, tatlı yerine kayısı ve kayısı tatlısı ikram edilmesi, sağlık açısından uygun olacaktır" şeklinde konuştuİnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma Merkezi Müdürü Yrd Doç Dr Bayram Murat Asma da kayısının, bağırsakların düzenli çalışmasını sağladığını kaydetti Kuru kayısının 100 gramında yaklaşık olarak 24 gram diyet lifi bulunduğunu belirten Asma, yetişkin bir insanın günlük diyet lifi gereksiniminin 25 gram olduğunu vurguladı Asma, şöyle dedi:"Diyet lifi sindirim sistemimizde salgılanan enzimler tarafından hidrolizleşemeyen polisakkarit ve liginin gibi bileşiklerden oluşmaktadır Diyet lifi kabızlık, irritabl kolon sendromu, apandisit, hemoroid, diş hastalıkları, şişmanlık, şeker hastalığı, kroner kalp hastalıkları ve klon kanseri gibi hastalıkların oluşum riskini azaltmakta, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlamaktadır"Asma, ayrıca kayısının sodyumca fakir potasyumca zengin olması nedeniyle kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, hepatit siroz tedavisinde olumlu etkileri olduğunu kaydetti


Kaynak : Baypostacom

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.