![]() |
Kışlık Besinlerin Hazırlanması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kışlık Besinlerin HazırlanmasıSağlık Bakanlığı yetkilileri, yaklaşan kış aylarına tüketmek amacıyla kışlık yiyecek hazırlayan vatandaşlara, bu yiyecekleri hazırlarken besin değerlerini korumak ve sağlığı bozacak duruma gelmelerini önlemek için dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında uyarılarda bulundular ![]() Yetkililer, vatandaşların sebze ve meyvelerin bol olduğu yaz günlerinin sonlarına doğru kışın tüketmek amacıyla tarhana, reçel, turşu gibi yiyecekler yaptıklarını, sebze ve meyveleri kurutarak derin dondurucularda saklanmak üzere hazırlıklara başladıklarını hatırlattılar ![]() Bu yiyecekler hazırlanırken besin değerlerini korumak ve sağlığı bozacak duruma gelmelerini önlemek amacıyla bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen yetkililer, yapılması gerekenleri şöyle sıraladılar: Ülkemizde ev koşullarında sebze ve meyvelere ısıtma işlemi uygulanarak yapılan konserveler, (clostridium botulinum) mikrobu ve sporlarının yok edilmesine dayanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meyve ve sebzelerin içeriğindeki suyun yüzde 10-20 oranlarına düşürülerek uzun süre dayanmasını sağlayan kurutma işleminde de önemli ölçüde C vitamini kayıpları olur ![]() ![]() ![]() ![]() Tarhana, ülkemizde oldukça sık tüketilen besleyici değeri yüksek geleneksel bir besinimizdir ![]() ![]() ![]() ![]() Reçel, meyvelerin şekerle dayanıklı hale getirilmiş şeklidir ![]() ![]() Turşu ve yaprak salamura, hemen hemen her evde yapılmakta ve zevke tüketilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Besinlerin cam kaplarda saklanmasının en ideal uygulama olduğunu vurgulayan yetkililer, plastik kap kullanılması durumunda vatandaşlara Tarım ve Köyişleri Bakanlığından izinli olan plastik malzemeler tercih etmelerini önerdiler ![]() ![]() BESİNLERİN DONDURULMASI Taze besinlere en sık uygulanan saklama yöntemlerinden birinin de dondurma yöntemi olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, dondurma işleminin, besinin özelliğini diğer besin saklama yöntemlerine göre tazeye en yakın olarak koruyan yöntem olduğunu ifade ettiler ![]() Dondurmaya hazırlık aşamasında kullanılan tüm ekipmanların ve ortamın temiz olmasına dikkat edilmelidir ![]() ![]() Sebze ve meyvelerin, üretildikleri mevsimde seçilmeleri ve iyi kalitede olan besinlerin dondurulması önemlidir ![]() ![]() ![]() Sebzeler hazırlanırken enzim faaliyetlerini durdurmak için haşlama gibi bir ön işlemden geçirilmesi faydalıdır ![]() ![]() ![]() Besinler, bir seferde tüketilecek miktarlarda paketlenip dondurulmalıdır ![]() ![]() Dondurucuya hiç bir zaman sıcak veya ılık besin yerleştirilmemelidir ![]() Dondurucuya yerleştirmeden önce paket içindeki havanın olabildiğince çıkarıldığından emin olunmalıdır ![]() ![]() ![]() Dondurulacak kırmızı et mümkünse pişirilerek, kullanılacak miktarlar kadar bölünmesi, parçalarının kalın olmaması ve özellikle fazla yağların alınarak poşetlenmesi gerekmektedir ![]() Paketlemede nem ve hava geçirgenliği olmayan, kontaminasyon riski taşımayan dondurucular için üretilmiş malzemeler kullanılmalıdır ![]() Dondurucuya ilk koyulan besin, daha sonra koyulanlardan önce tüketilmelidir ![]() ![]() Çözünmüş olanlar tekrar dondurulmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Sebzeler, pişirme işlemi sırasında zaten çözüneceklerinden, dondurulmuş sebzeler pişirilmeden önce çözdürülmemelidir ![]() Kaynak : Bayposta ![]() |
![]() |
![]() |
|