07-25-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Soru:"Karaciğer Yağlanması Ve Şeker Hastalığı"
Merhaba,Yaşım 40 ve bayanım,boyum 155 cm kilo 75 Ben 5 senelik şeker hastasıyım 1 ay önce karaciğer enzimleri 81-80 çıktı,şimdi gittiğimde AST(sgot) 64,ALT(sgbt) 112,AÇLIK KAN ŞEKERİ(AKŞ) 155 çıktı Sık sık tuvalete çıkıyorum gözlerimin içi ara sıra sararıyor Ayaklarımda üşüme oluyor,ellerim şişiyor Doktorum bana Ankaraya gitmemi söyledi Anti HBS,Anti HCV testlerini yapmamı söyledi Acaba bu durumda ne yapmam gerekiyor?Lütfen yardım edin
Doç Dr M Akif BUYUKBESE
25 22:28:40
Diyabette hem fazla kilolar hem sekerin kontrol altinda olmamasi, hem ek hastaliklar hemde tedavide kullanilan ilaclarin coklugu ve bu arada enfeksiyonlara ozellikle hepatit b ve cye artan egilim, bu arada karaciger yaglanmasi karaciger enzimleri olan ALT ve AST de yukselmeye neden olabilir Oncelikle hepatit b ve c ye bakilmali negatif ise asilanmalisiniz Hepatit b nin asisi var sadece gunumuzde HbA1c 7nin altinda olmalidir Trigliseridi 150ye cekmeliyiz Bu uygun beslenme ve iyi seker ayari ile olur Fazla kilolardan bilincli sekilde kurtulmak lazim Kanda tiroid hormonlarina bakmakta da yarar olabilir Sik tuvalete cikmaniz, idararda fazla seker olmasindan, idrar yolu enfeksiyonundan veya mesane sarkmasi, kadin hastaliklari gibi durumlardan olabilir Idar testi onemli olabilir Mutlaka yemekten 2 saat sonraki sekeri 160in altinda tutmaya calisalim karaciger ultrasonu da bize yardimci olacaktir Bol su icelim 3-4 litre kadar Yemekteki yag ve tuz oranini azaltalim Ayaklardaki usume sekere, dolasim bozukluguna, noropati de denen ayak sinirlerindeki uyusmalara, B12 vitamin eksikligine veya kan demirindeki azalmaya bagli olabilir Bir diyabet merkezi tum bunlarin altindan kalkabilir merak etmeyin Onceligi hepatit b ve c testine verelim Adim adim digerlerini de takip edelim Gecmis olsunMerak etmeyin diyabetli kendi hekimi olunca tum sorunlar hallolur
Yazının Orjinali için Lütfen www saglikdanis com adresini ziyaret ediniz
|
|
|