![]() |
En Tehlikeli Lezzetin Vakti Geldi! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() En Tehlikeli Lezzetin Vakti Geldi!İlkbahar veya sonbaharda ağaç oyukları, kırlar ve tarla kenarlarında ortaya çıkan mantarlar bilinçsiz toplanıp tüketildiğinde sonu ölüme kadar varanistenmeyen durum ortaya çıkarıyor ![]() Adana İl Sağlık Müdürü Dr ![]() ![]() Doğada yetişen mantarlar ile kültürü yapılan mantarların türlere göre değişen oranlarda besin değerlerine sahip olduğunu kaydeden Mercan, kültür mantarı dışında türü bilinmeyen mantarların yenmesinin öldürücü etki ortaya çıkarabileceğini ifade etti ![]() Türkiye'de besin maddesi olarak tüketilen mantarlar yanında, tür olarak sayıları 40 civarında olan ve çeşitli toksik madde içeren mantar bulunduğunu belirten Mercan, "Gelişme dönemlerinde bu mantarların bilinçsizce toplanarak yenmesi ile oluşan zehirlenme olayları hemen hemen her yıl görülmektedir ![]() ![]() ![]() Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları olmadığını bu nedenle iyi tanınmayan, yabani, bilinmeyen mantarların yenmemesi gerektiğini anlatan Mercan, "Türü bilinmeyen mantarların yenmesi durumunda kalp rahatsızlıkları, çarpıntı, şuur bozuklukları, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, solunum va dolaşım yetersizliği meydana gelmektedir ![]() ![]() ![]() MANTARLA İLGİLİ YANLIŞ İNANIŞLAR Mercan, halk arasında mantarlarla ilgili doğru olarak bilinen bazı bilgilerin de yanlış olduğunu belirterek bu yanlışlıkları şöyle sıraladı ; "-Zehirli mantar gümüş kaşıkla kaynatılırsa kaşık kararır -Sirkeli, tuzlu suda kaynatmak mantarın zehrini ortadan kaldırır -Pişirilen mantarın zehiri kaybolur - Mantar yoğurt ile yenirse zehirlemez -Kurutulmuş mantar zehirlemez - Çayırda yetişen mantar zehirlemez -Ağaç üstündeki mantarlar zehirlemez -Koparılınca mantarın rengi değişmezse zehirsizdir, iç kısım mavileşirse zehirlidir ![]() MANTAR ZEHİRLENMESİ% 85 ÖLÜMLE SONUÇLANIYOR Orman Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre sahip olduğu flora ve iklim koşulları nedeniyle değişik ortamlarda yetişen doğa mantarları yönünden oldukça zengin olan Türkiye'de 40 civarında yenen mantar türü yemeklik olarak toplanıyor ![]() ![]() Dünyada yaklaşık 20 civarında türünün üretimi kültür ortamında yapılan mantarın zehirlisinin yenmesinin yüzde 85 ölümle sonuçlandığı belirtiliyor ![]() Kaynak : Bayposta ![]() |
![]() |
![]() |
|