![]() |
Nevüz Ben Benler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nevüz Ben BenlerNEVÜSLER (BENLER) Tıpta â??Nevüsâ?, halk arasında â??Benâ? adı ile anılan deri oluşumları, çok farklı görünümde ve yapıda olabilmekle beraber, genellikle kastedilen; yuvarlak veya oval deriden hafif kabarık 3-5 mm büyüklükte, siyah-kahverengi sertçe yapılardır ![]() ![]() ![]() 1- Bazı ben tiplerinin zamanla malignleşme (kötü huylu bir şekle dönme) riskine sahip olması, 2- Pigment üretici hücrelerden gelişen â??Melanomâ? adındaki malign oluşumunun iyi huylu bir ben olarak algılanıp tedavisiz bırakılması ![]() Bu nedenle risk taşıyan benlerin özelliklerinin ve bir bende rastlanabilecek hangi değişimlerin önemli olduğunun bilinmesi gerekir; · 0 ![]() · Sınırın girintili çıkıntılı asimetrik olması · Rengin alacalı olması (yer yer siyah, kırmızı, kahverengi, beyaz) · Ayak tabanı, el ayası ve parmak uçlarında yer alması · Sayılan bu özellikleri taşıyan benlerin ailede de olması · Geçmişte zaman zaman yanık yapacak şekilde yoğun güneşlenmelerin olması Var olan bir benin; · Neden yokken kanaması · Üzerinde ülser gelişmesi · Rengin hızla koyulaşması · Rengin etrafa yayılması (veya etrafta beyazlanma olması) · Kaşınma, acıma gibi belirtilerin olması Günümüzde malign melanom için en etkin tedavi, olabildiğince erken teşhis edilip cerrahi olarak etraflıca çıkarılmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|