Kurban'da Beslenme Önerileri |
07-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurban'da Beslenme ÖnerileriSağlık Bakanlığı ndan yapılan açıklamada, Kurban Bayramı nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de arttığı belirtilerek, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği bildirildi Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi ve tüketilmesinin, sağlıklı beslenme açısından önemli olduğu vurgulanan açıklamada, özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemesi, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmeleri önerildi yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için, kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişilerin, Kurban Bayramı nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmesinin önemine değinilen açıklamada, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerinin de önemli olduğuna dikkat çekildi Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalı Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemeli Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir& denilen açıklamada, etle yapılan yemeklerin kendi yağı ile pişirilmesi ve ilave yağ eklenmemesi gerektiğine işaret edildi KUYRUK YAĞINDAN KAÇININ& Açıklamada, özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılması gerektiği belirtilirken, Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalı Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalı Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır Etlerin haşlanarak pişirilmesi, sağlıklı olmasının yanı sıra ette olması muhtemel bağırsak parazitlerinin insana bulaşmasını da büyük ölçüde engeller& dinildi Kesilen etlerin çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmesinin önemli sağlık sorunlarına yol açtığı ifade edilen açıklamada, etlerin çiğ ya da az pişmiş olarak tüketimiyle hayvanlardan insanlara bir çok hastalığın bulaştığı, hamilelerin düşük bile yapabileceği anımsatıldı ETLERİ BİRER YEMEKLİK OLACAK ŞEKİLDE SAKLAYIN& Kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğu kaydedilen açıklamada, etlerin sağlıklı saklanması konusunda şu uyarılara yer verildi: -Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir -Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder Çözdürülen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalı -Çözdürülmek istenen et, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil , yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalı derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir -Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getiriyor& Kaynak : Baypostacom |
|