|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| sorusiroz hastasında hastalık derecesini nasıl anlarız |
Soru:"Siroz Hastasında Hastalık Derecesini Nasıl Anlarız?" |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Soru:"Siroz Hastasında Hastalık Derecesini Nasıl Anlarız?"mrb ![]() benim annem siroz hastası![]() teşhis bi safrakesesi ameliyatı sırasında karaciğerinden alınan parçanın araştırılması sonucu konuldu![]() teşhis konulanı 6-7 ay oluyor![]() ![]() ayrıca kendisi böbreklerindende bi taş alımı operasyonu geçirmişti bundan 5 sen önce ![]() ![]() -Bu türden önbilgilerden sonra hasta hakkında ki bilgilerle devam etmek istiyorum ![]() ![]() A kendisi 57 yaşında ***** hiç kullanmadı![]() hepatit sonucu bu hastalığa yakalığını düşünüyoruz![]() ![]() B 57 yaşında ve 51 yaşında emekli olmuş bi sınıf öğretmeni![]() 4 senedir bir özel okulda çalışmaya halen devam ediyor![]() (çalışmaması gerektiği ısrarlarımıza aldırmadan)C beslenmesine son 3 aydır çok dikkat etmekte![]() yağsız tuzsuz proteinli ve bol yeşillikli bi beslenme tarzı var![]() D ayrıca 40"lık,balen marka 20 si enginar 20 si deve dikeni olan bi besin tableti kullanıyor![]() ayrıca helin köroğlu adında bi marka olan enginarlı besin şurubunu da tüketmekte![]() bunun yanında bal yada yoğurda karıştırarak deve dikeninin öğütülmüş halinden 1 tatlı kaşığını karıştırarak ta kullnamakta![]() bunların hepsini sabah öğle ve akşam günde 3 öğün tüketmekte![]() ![]() E hasta kilolu 1 55 boy ve 85 kilo![]() ancak yaptığı rejim sonucu bi miktar verdi gibi![]() 5 kg kadar![]() ![]() ![]() gerçi iştahsızlıkta var gibi ve bu hastalıkta da kilo verdiren bi hastalık ama kendisi önlemini bu şekilde alıyor![]() ![]() F hasta geceleri 3-4 kez tuvalete kalkıyor arada sırada sık olmamakla beraber karaciğeri ağrıyor![]() ![]() midesi bulanıyor ![]() iştahı çok ii diil![]() ![]() -Bu türden ön bilgilerden sonra sorualrıma geçmek istiyorum müsadenizle ![]() ![]() 1 )hastanın çalışması ne kadar doğrudur![]() ?yorgunluk karaciğer fonksiyonları üzerinde hücre yıkımı cinsinden olumsuz etki yapar mı![]() kesin çalışmayı bırakmasını önerir misiniz![]() ?2 )arada sırarada hastanın canı yağlı yiyecekler çekiyor![]() teflonda yağ konulmaksızın yağsız köftelik etin "kavrulması",belki hormonsuz domatesin suyuyla ne kadar doğrudur![]() ?yada sade et olarak![]() ?sonuçta yağsızda olsa kavurma diye soruyorum![]() ![]() 3 )az miktarda da olsa tuzlu yemesi hastalığını etkiler mi![]() ?çünki arada sırada tuzsuz yediğinde tansiyonu düşüyor![]() ![]() 4 )doktorunun tavsiyeleri dışında ben kendim nette siroz hakkında araştırmalar yaptım![]() hastalık benim gözlemlerime göre şu an "kompanse" aşamada![]() ![]() uludağ ünv "nin bir yazısına göre kompanse aşama yıllık 10 kadar "dekompanse" oluyormuş![]() hücreler kendi kendini yok ediyormuş![]() ii bakılsa bile bu olmaya devam eder mi![]() yıllık 10 cicarı dekompanse olması şu an karaciğer 20-25 dekompanse ise hastanın 6-7 yıl ömrü kaldığını mı işret ediyor![]() çünki sonuçta dekompanse aşamadaki hasların 10-15 i 5 yıla kadar yaşayabiliyor muş en çok![]() bu hasta 85"lik gilimde olsa bu ömrünün 6 yıl cicarı olduğunu mu gösteriyor![]() yoksa ben mi yanlış anlıyorum![]() çünki doktoru bize yada kendisine bu konuda bi açıklama yapmadı![]() (bu soru çok önemli aydınlatırsanız çok sevinirim)5 )enginar tablet yada devedikeni tohumlarını fazla miktarda tüketmesi sakınca doğrur mu![]() ?yan etki yapar mı![]() ?6 )hastalık kilo verdiren bi hastalık olduğuna göre kendi kendine kilo verme amaçlı diyet yapması nekadar doğrudur![]() kilosonu sabit tutması yada koruması gerekmez mi![]() (kilolu olmasına rağmen![]() )gerçi karaciğerden kanın devir daiminin kolaylaşması için kilo verebilmeli ama kilo vermesi diyet sonucu ii mi![]() ?7 )arada sırada yağlı besinleri canı çok isteyince pek nadirde olsa kaçırıyor ama bana demiyor![]() ben farkediyorum![]() bunun sakıncası var mıdır![]() ?-HASTA HAKKINDA BU HASTALIKLA ALAKALI GENİŞ BİLGİ VERMEM GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜM İÇİN YAZIMI BİRAZ UZUN TUTTUM ![]() CEVAPLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN ÇOK TŞK EDERİM SİZE![]() ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN![]() Doç Dr Yusuf AKCAN30 03 23:06:32siroz hastalarında sirozun evrelemesi için child sısnıfalaması en çok kullanılır sitemizde tıbbı hesaplamalar kısmında bu mevcuttur oradaki değerleri yerine koyarsanız en iyi sonuca varılır![]() child A- kompanse sirozdur ![]() child B- dekompanse siroz başlamıştır karaciğer nakli yapılmak üzere araştırmalara başlanmalıdır![]() child C - de karaciğer nakli olmaksızın 2 yıllık yaşam süresi %50 den aşağıdadır ![]() child a olan bir kişide kendini yormadan çalışmasında bir sorun olmaz child A durumu yıllarca sürebilir![]() diyet bilgilerini bir diyatisyen almalısınız hastanın hipertansiyonu ve karında asit sıvısı yoksa az tuzlu yenmesinde sakınca olmaz![]() diğer bitkisel şeylerle ilgili olumlu bir bilgim yok karaciğeri korumaya yönelik ilaçlar ve vitaminler var bir gastroenetrologa başvurarak bunları almanızı öneriririm![]() sirozun sebebine yönelik yeterince çalışma yapılmamış gibi duruyor sitemizde karaciğer enzim yüksekliği soru-konularını tarayıp okuyunuz![]() Yazının Orjinali için Lütfen www saglikdanis com adresini ziyaret ediniz![]() |
|
|
|