![]() |
Katıksız Ekmek Sağlık İçin Tehdit |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Katıksız Ekmek Sağlık İçin TehditGünlük kalorinin yaklaşık %40'ı ekmekten karşılanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her canlı gibi insanın da birinci gereksiniminin beslenme olduğu bilinir ![]() ![]() ![]() BRD'den negatif veya pozitif sapma varsa, yetersiz veya dengesiz beslenmeden söz edilir ![]() ![]() Yetersiz ve dengesiz beslenmenin insana yansıması ise; sağlıklı yaşamın, fiziksel gelişmenin, düşünsel yeteneğin, çalışma veriminin ve birey mutluluğunun olumsuz yönde etkilenmesidir ![]() ÇÖZÜM İÇİN İKİ YOL Bu sorunun çözümü için başlıca iki yol var ![]() Birincisi; günlük diyetin ya da gıda tüketiminin çeşitlendirilmesi ![]() ![]() ![]() İkincisi ise, gıdanın birleşiminin değiştirilmesidir ![]() Kısaca; gıdadaki bazı besinlerin azaltılması (*****, kafein, sodyum, şeker gibi), veya bazı bileşiklerin (vitamin, mineral, amino asit, yağ asidi, selüloz gibi) gıdaya eklenmesidir ![]() Gıdaların işlenmesi ve depolanması sırasındaki kayıpların karşılanması için zorunlu vitaminlerin ve minerallerin eklenmesine genel olarak zenginleştirme adı verilir ![]() Sorumlu zenginleştirme uygulaması için yetersizliğin toplumun önemli bir bölümünü ilgilendirmesi, zenginleştirme düzeyinin gıdanın karşıladığı enerji oranına göre belirlenmesi, gıda bileşenleri ve eklenen bileşikler arasında olumsuz etkileşme olmaması, yaklaşımın üretici ve tüketicilerce de benimsenmesi gibi kurallara uyulması gereklidir ![]() EKMEĞİN EKSİKLERİ Tahıl ve özellikle ekmek, çoğu ülkede olduğu gibi ülkemizde de başlıca gıda konumundadır ![]() ![]() ![]() Doğal olarak ekmeğin, besin öğesi gereksiniminin (BRD'nin) de %40'ını karşılaması beklenir ![]() ![]() ![]() Bu yetersizliğin sonucu; ° Gebe kadınların %39'unda B2, %81'inde B12, %76'sında folik asit, %72'sinde çinko eksikliği; ° Emziren annelerin %43'ünde B2, %36'sında B6, %60'ında B12, %73'ünde folik asit eksikliği; ° Okul çocuklarının %90'ında B2, %83'ünde B6 eksikliğidir ![]() ![]() Ekmeğin besin öğelerince yetersizliği, buğday öğütme ile una dönüşmesi sırasındaki kayıplardan kaynaklanır ![]() ![]() Örneğin, buğdaya göre ekmeklik undaki kayıp oranı B2 vitamini için %50, B6 vitamini için %77, niyasin için %65, folik asit için %60, demir için %65, çinko için %85 dolayındadır ![]() EKMEĞİN DENGELENMESİ Bu nedenle, buğdaya göre unda ortaya çıkan vitamin ve mineral kayıplarının katkılarla dengelenmesi değişik ülkelerde 60 yıldan bu yana uygulanıyor ![]() ![]() ![]() Türkiye bu uygulamayı tartışmakta da geç kaldı ![]() ![]() Zenginleştirme için öncellikle, günlük kalorinin %40'ını oluşturan ekmek üzerinde durulmalı ![]() ![]() Unun yaklaşık %80'inin ticari değirmenlerde, ekmeğin de yine yaklaşık %80'inin ticari fırınlarda üretildiği tahmin ediliyor ![]() ![]() Öncelikli besin öğeleri ise B2, B6, B12 niyasin ve folik asit gibi vitaminlerle demir ve çinko gibi minerallerdir ![]() Zenginleştirmenin gerektirdiği harcama oldukça düşüktür ve ekmek fiyatının %0 ![]() ![]() Buna karşılık sağlanacak yarar gerçekten sınırsızdır ve diğer ülkelerdeki uygulamaların sonuçlarına göre herhangi bir risk söz konusu değildir ![]() SONUÇ Ekmeğin vitamin ve mineral gibi besin öğelerince dengelenmesi, bir bakıma buğdaya ya da doğala yaklaştırma uygulamasıdır ve dengeli beslenme her insanın temel hakkı olduğuna göre, aynı zamanda bir insan hakkı olarak algılanmak zorundadır ![]() Prof ![]() ![]() Ankara Üniversitesi Gıda Müh ![]() Kaynak : Bayposta ![]() |
![]() |
![]() |
|