Et Yerken Kanser Olmayın! |
07-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Et Yerken Kanser Olmayın!Çalışmalar özellikle işlenmiş kırmızı et (sucuk, salam, sosis vs) tüketiminin, kolon kanseri riskini arttırdığını kesin olarak kanıtlamıştır 2005 yılında 149 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, yüksek oranda işlenmiş yada işlenmemiş kırmızı et tüketen bireylerin, bu ürünleri minimal düzeyde tüketenlere göre yüzde 30-40 oranında kalın barsak kanserine daha çok meyilli olduğu bulunmuştur 149 bin kişi arasında işlenmiş et ürünlerini en çok tüketen bireylerde kolon kanserine yakalanma riski yüzde 50, rektum kanserine yakalanma riski ise yüzde 20 oranında daha fazla bulunmuştur Anadolu Sağlık Merkezi nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir'in verdiği bilgilere göre, kırmızı et için araştırmacılar erkekler için günlük 85 gr veya daha fazla (yaklaşık 3 köfte büyüklüğünde), kadınlar için ise 60gr veya daha fazla (yaklaşık 2 köfte büyüklüğünde) kırmızı et tüketiminin yüksek tüketim sınırlarında olduğunu belirtmektedir İşlenmiş et ürünleri (sosis, salam, sucuk vs) için ise, erkekler için haftada 5 yada 6 gün 30gr veya daha fazlası, ve kadınlar için haftada 2 yada 3 gün 30 gr veya daha fazlası yüksek tüketim olarak belirtilmiştir Et Tüketme Alışkanlığı Nasıl Olmalı? *Kırmızı eti, erkekler 4 köfte büyüklüğünde (120gr), kadınlar 3 köfte büyüklüğünde (90gr) olmak üzere haftada en fazla 2 sefer tüketmeli *Tüketilecek olan etin tamamen görünür yağlarından arındırılmış olmasına dikkat edilmeli *İşlenmiş et ürünleri tüketilmemeli, tüketildiği taktirde yanında muhakkak C vitamini kaynağı ile beraber tüketilmeli (meyve, meyve suyu vs) *Kümes hayvaları ve balık kanser riskini arttırıcı etki göstermez Bu nedenle haftada en az iki sefer balık, geri kalan günlerde yağsız beyaz et tercih edilmeli Eti Pişirme Yöntemi Kaynak : Baypostacom |
|