Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
akciğer, hastaliklarda, sistemik

Sistemik Hastaliklarda Akciğer

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sistemik Hastaliklarda Akciğer

SİSTEMİK HASTALIKLARDA AKCİĞER[/b]
Sistemik Hastalıklarda Akciğer Aynası; Diğer Sistem Hastalıklarında Akciğer; Sistemik Hastalıklarda ve Özel durumlarda Akciğer Sadece benim kütüphanemde bile bu üç kitap var ki toplam sayfaları 1347 sayfa Bir saat içerisinde tüm konuları işlemek mümkün değil Genel yaklaşımı verip iki vaka ile irdeleyeceğiz
Göğüs Hastalıkları disiplini içerisinde dahi spesifiye oluyoruz Ekrem Kadri UNAT hocamın deyimiyle İğne başı mesafede derinlemesine çalışıp, araştırıyoruz Mikroskobun objektifi içerisine girenler ve onların moleküler yapısıyla uğraşıyoruz Bir balona binip yukarıdan tüm ovaya veya tarlaya bakan yok Oysa sistemik hastalıklarda yaklaşım böyle olmalı Hastaya odaklanmalıdır
Tüm vücudun kanı akciğerlerden geçiyor Orada temizlenip, süzülüp oksijenleniyor Bu nedenle pek çok hastalığın aynası gibi Orada gördüğümüz bir imaj, bizi teşhise yönlendiriyor
Günümüz kliniklerinde sahip olduğumuz teknik ve aletler (Kan gazları,ultrason, EKO, CT, MR, PET vs), benim yaşımda bir hekim için mucize derecesinde imkanlar Bu imkanlarla yetişen sizlere yaklaşımlarımın demode gelebileceğinden tedirginim
Klinik bir sanat, klinikçi ise sanatkardır Bu sanat öğrenilebilir; başarılabilir bir meslektir Yeter ki doyumu maddiyatta değil; meslekte, öğrenmede, hastanızda, onun sağlık ve mutluluğa kavuşmasında bulun
Hastalarınızla konuşun Yatağına oturun Ona sorun Derdini anlatmasına izin verin Derdini anlatmayan, derman bulamaz Hastasının derdini dinlemeyen, onu anlayamayan hekim teşhis koyamaz
İki bin sene evvel bu ülkede yaşamış üstatlarımızdan Efesli Rufus şöyle yazmış Hastanıza sorun hastalığını size söyleyecektir
Genç bir asistanım, İdiopatik pulmoner instertisiyel fibrozis Hamman Rich Sendromudiye takip ettiğim ; tatlı dilli bir teyzenin yatağına oturdum anlatıyoruz Biliyormusun oğlum en çok neye üzülüyorum Güvercinlerime acaba ne oldu Şimdi onlara kim yem veriyor Demezmi! Hamman Rich Senromu uçtu Pigeon Brother Diseas oldu
Çalıştığım, konsültasyona gittiğim hastanelerde anamnez kısmı boş veya iki cümle yazılmış, dosyalar görüyorum TÜM TEKNİK İMKANLARA RAĞMEN TANIDA HALA ANAMNEZ EN KIYMETLİ ÖGEDİR Üstelik bedava Hastaya ve kurumunuza hiç ekonomik yükü yok
Nerde okudum veya dinledim, hatırlayamıyorum Çok etkilendiğim bir ifade: Anamnezde bazı şeylerin sorulmamış olması belki bağışlanabilir Fakat hastanın herhangi bir sistemini veya organını muayene etmemek tibbi hatadır Otuzbeş yaşlarında bir erkek Doktor bey siz onuncu hekimsiniz Bana deli diyorlar Ben deli değilim Ama yakında delirebilirim Lütfen bana yardımedin Diyerek geldi Anlattıkları: Benim vücudumda bir şey patlıyor İki sene evvel namaz kılarken karnımda patladı Acil servise götürdüler Serum takıldı Akşam olunca , birşeyin kalmadı deyip, evime gönderdiler İki sene içerisinde defalarca, bazen karnımda bazen göğsümde bu patlamalar oldu Hep acil servislerde tedavi gördüm Gittiğim özel doktorlar sinir deyip gülüyorlar Öz ve Soy geçmişinde keza sistemlerin gözden geçirilmesinde bir özellik tespid edemedim Aklımda bir hastalık ve teşhis olmadan muayeneye başladım Nabız, Ateş Kan basıncı, solunum sayısı, baş-boyun, toraks, batın normal Hipokonriyak olduğunu düşünüyorum Çoraplarınızıda çıkarırmısın dediğimde Hah ! doktor bey dünde sağ bileğimde patladı dedi Gösterdiği yerde yüzeyel tromboflebit vardı Konjonktivit, aft ve genital ülserasyon sorularımın hepsine pozitif cevap alınca Bittabii Teşhis Behcet idi
Günümüz teknik imkanları bunu da ihmal ettirmektedir Birkaç sene evvel bir yabancı dergide MR dahil tüm tetkiklerini yaptığımız halde teşhis koyamayınca; bir de hastayı muayene edelim dedik Seklinde olay vurgulanıyordu Bunu ülkemizde de yaşıyoruz Anadolu tıp fakültemlerinden birine baş vuran hasta şifa bulamayınca, Ankara ve İstanbul Tıp Fakülteleri'mizde Ultrason, CT, MR, gastroskopi, kolonoskopi dahil tüm tetkikleri yapıldığı halde teşhise ulaşılamamıştır Şu ağrıyan yerini bir görelim dedim Sırtta 1 cm çapında bir nodül palpe ettim İğne aspirasyonu ile aldığım materyelin sitolojik tetkiki adeno CA gösterdi

HASTA NERESİNDEN ŞİKAYET EDİYORSA ORASI GÖRÜLECEKTİR
Klinikte hastalık yok, hasta vardır Sistemik hastalıklarda akciğer denince:anamnez ve fizik muayene tam olmalı, hastaya odaklanmalı; tüm semptom ve fizik muayene bulguları bir bütünlük içerisinde değerlendirilmelidir Önce analiz edilmeli, sonra sentez Aynen beş taş oynar gibi Semptom ve bulgular ortaya atılır Hepsini toplayan hastalık teşhistir Bu oyunda en sık görülen hastalıklar, en fazla ihtimal dahilinde olanlardır Lakin nadir hastalıkları da ayırıcı tanıya almazsanız; onları teşhis etmeniz mümkün olmaz

İçindekiler

Kaynak: toraksorgtr

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com