Soru:"Talasemi" |
07-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Soru:"Talasemi"Merhaba doktor bey, Dha önce sizi sorumla rahatsız etmiştimDahiliye doktorum tekrar benden tahlil istediTahlil sonuçlarını aşağıda belirtiyorum Rutin Biyokimya ürik asit 4,6 LDH333 ELEKTROFOREZ varyant hemoglobin hemoglobin Ao 84,5 hemoglobin F 2,0 hemoglobinS , hemoglobin A2 4,8 beta Mikroglobulin kanda 2,44 Kendi doktorum bu sonuca göre benim Talassemi Taşıyıcı olduğumu söyledi ve beni Hemotolojı bölümüne sevk ettiAynı zamanda 1 ay boyunca hergün kullanmam gereken Folbiol isimli bir ilaç verdiHastalık hakkında beni bilgilendirirseniz çok sevinirim Teşekkürler,BUYUKBESE DoçDr M Akif BUYUKBESE 3105 22:11:33 Talasemi tasiyiciligi o kisi icin bireysel onemli problemler dogurmuyor Ancak evlenecek kisilerde eger mustakbel esleri de tasiyici ise dogacak cocuklarda %25 ciddi talasemi (talasemi major, agir anemi tablosu), %50 sizin gibi tasiyici, %25 de normal bir tablo beklenir Kan hucresi alyuvar veya eritrosit dedigimiz hucrenin duvarinin butunlugu erken bozularak tasiyicilarda cabucak hucre yikimi gerceklesebiliyor Bu da bu kisilerde anemiye yatkinlik olusturuyor Ancak anemi ciddi kan kaybi gibi fazla olmuyor Tedavi yesil sebzelerde de bulunan folik asidin takviyesi Folik asid ancak, beraberinde B12 vitamini eksikligi varsa onceligi B12 vitamini takviyesine birakmalidir yoksa olumsuz sonuclar dogabilir (nadirce bir durum da olsa duzeyin tayin edilmesi yararli olacaktir) Talasemi olanlarda demir eksikligi olmayabilir Ancak ferritin duzeyi tayin edilmedigi surece vucudun demir depolari hakkinda saglikli bilgi elde edilemiyor Ozellikle bayanlarda demir eksikligi fazlaca goruldugunden kimi yerlerde ezberce bir talasemi minorun demirle tedavi edildigini goruyoruz Demirin talasemiye katkisi olmayacaktir Kombine anemilerde ona gore tedavi yapilacaktir Teorik olarak stres hallerinde anemi pek cok hastalikta oldugu gibi daha belirgin hale gelebilir Saglikli gunler Yazının Orjinali için Lütfen wwwsaglikdaniscom adresini ziyaret ediniz |
|