07-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mangal Keyfine Dikkat
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi kalp damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr Ramazan Özdemir, ''Havaların ısınmasıyla piknik alanlarında yapılan mangalda, etlerin gerekli koşullarda hazırlanıp bekletilmemesi ve iyi pişirilmemesi, sağlık açısından risk oluşturabilir'' dedi
Prof Dr Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla vatandaşların piknik alanlarına gitmeye başladığını belirterek, piknikte mangal yapılırken dikkatli olunması gerektiğini söyledi
Mangalın, belirli kurallar içinde ve aşırıya kaçmadan yapılması kaydıyla kalp sağlığı açısından sakıncası olmadığını ifade eden Özdemir, ''Çünkü mangal sırasında yağlar eriyip, akıyor Ancak mangalın kanser açısından bir takım sakıncaları olduğu yönünde yayınlar var'' diye konuştu
Kebabın, sık tüketimi alışkanlık haline getirilirse çeşitlihastalıklara neden olabileceğini vurgulayan Özdemir, şunları söyledi:
''Bu durumda, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kanser, obezite hastalıklarına yakalanma riski artar Yaz aylarında, mangalda yapılan kebabın, uygun koşullarda hazırlanıp bekletilmemesi ve iyi pişirilmemesi durumunda, mikroorganizmaların kolaylıkla üreyebileceği bir yapıya sahip olduğunu, sonuçta besin zehirlenmelerine yol açabileceğini unutmamak lazım ''
KEBAP HAZIRLAMA VE PİŞİRME YÖNTEMLERİ
Kebabın hazırlanma aşamasında kuyruk yağının konulmaması, yağsız siyah etten yapılması gerektiğini belirten Prof Dr Özdemir, şunları kaydetti:
''Kebap ateşe çok yakın pişirildiği için içindeki yağların ve proteinlerin yapısı değişerek, sağlığı tehdit eder duruma gelir Kömür dumanındaki kimyasallar ise kebabın içine girer Bu nedenle kebap, dumansız ateşte pişirilmeli ve ateşle et arasında en az 15 santimetrelik mesafe bırakılmalıdır Dolayısıyla ızgara da etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır Etlerin sebzelerle pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliği sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir ''
Prof Dr Özdemir, kebap ile gazlı içecekler yerine ayran içilmesi, yanında yeşil sebze ve meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi
Kaynak : Bayposta com
|
|
|