Aile Hekimliği 1. Aşama Uyum Eğitimleri |
07-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Aile Hekimliği 1. Aşama Uyum EğitimleriAile Hekimliği 1 Aşama Uyum Eğitimleri Geçiş Dönemi Eğitim Programı Gerekliliği, Amacı ve Yapısı Süleyman GÖRPELİOĞLU Günümüzde tıptaki gelişmeler doğrultusunda birinci basamak sağlık hizmetlerinin bu alanda uzmanlaşmış bir hekim tarafından verilmesi ihtiyacı doğmuştur Bu nedenle özellikle 1970' li yıllardan başlayarak aile hekimliği ayrı bir tıp disiplini olarak gelişmiş ve birinci basamak sağlık hizmetleri bu disiplinin elemanları tarafından verilmeye başlanmıştır Avrupa birliği ülkeleri de dahil olmak üzere gelişmiş ülkelerin tamamında birinci basamak hekimlik uygulaması için en az 3 yıllık bir mezuniyet sonrası eğitim şartı aranmamaktadır Sağlıkta yeniden yapılanma projesi çerçevesinde birinci basamakta çalışmak isteyen ve halen bu alan için özel bir uzmanlık eğitimi almamış hekimlerin bir defaya özgü olmak üzere aile hekimliği prensiplerine uyun bir geçiş eğitimine tabi tutulmaları kararlaştırılmıştır Aile hekimliği sağlık sistemlerinden bağımsız bir tıp disiplini olmakla birlikte, birinci basamakta görev yapan hekimlerimizin bilgi ve becerilerine katkıda bulunmak ve sağlık kalitesini artırmak amacıyla Sağlık Bakanlığı'nın iradesiyle birinci basamakta çalışmakta olan / çalışacak olan pratisyen ve uzman hekimler için bir "geçiş dönemi eğitimi" organize edilmiştir Bu eğitimin amacı birinci basamakta görev alacak hekimlerin bu alan için gerekli asgari bilgi, tutum ve becerilerle donatılmasını sağlamaktır Geçiş dönemi eğitimi disiplinin temel özelliklerini içeren bir adaptasyon eğitiminden oluşan 10 günlük bir birinci aşama eğitimi ve ardından esas olarak görev yerinde eğitim ve koçluk yöntemlerinin kullanılacağı 1 yıllık bir eğitimden oluşmaktadır Birinci Aşama Amaç 10 gün süreli bu eğitim katılımcıların birinci basamakta Aile Hekimliği uygulamasının temel özelliklerini kavramaları, bu özelliklere uygun tutum geliştirmeleri, kendi öğrenme gereksinimlerini tanımlayabilmeleri, var olan bilgilerini tazelemeleri ve hekimlik uygulamalarında kullanabilecekleri yeni beceriler kazanmalarını amaçlamaktadır Kursun sonunda katılmıcılar; Aile Hekimliği uygulama özelliklerini ve aile hekiminin görevlerini kavramış, Hastayla görüşme ve iletişim becerilerini geliştirmiş, Bireysel öğrenme gereksinimlerini belirlemenin önemini benimsemiş ve kendini geliştirme becerileri kazanmış, Kendi deneyimlerinden öğrenme ve akran gruplarında reflektif öğrenme becerileri kazanmış, Birinci basamakta Aile Hekimliği uygulama ortamının özelliklerini öğrenmiş, Aile Hekimliği klinik yöntemini kavramış ve problem çözme becerileri kazanmış, Hekimlik uygulaması ve araştırma ilişkisini kavramış ve temel araştırma yöntemlerini öğrenmiş, Birinci basamak hasta yönetiminin temel özelliklerini kavramış, Sağlıkta örgütlenme ve finans modellerinin yapısı ve teknik yönleri hakkında bilgi sahibi olmuş, Birinci basamak sağlık kuruluşlarının yönetimi, hasta kayıtları, kayıt ve kodlama sistemleri konusunda bilgi, tutum ve becerileri kazanmış olacaklardır Programın Yapısı Birinci aşama eğitim programının içeriği ve yapısı öğrenme gereksinimlerinin farkına varma ve benimseme, benimsenen gereksinimler için öğrenmeyi sağlama temel anlayışıyla kurgulanmıştır Bunun yanında katılımcıların eğitim beklentilerini karşılayacak şekilde seminerler ve grup çalışmaları da yapılacaktır Değerlendirme Katılımcıların değerlendirilmesi eğitim sürecindeki performansları gözlemlenerek eğiticiler tarafından yapılacak, ayrıca kurs öncesi ve sonrasında ön test ve son test yapılacaktır Programın tamamına katılma ve devam şartı aranacaktır Programın değerlendirmesi her eğitim gününün sonunda katılımcılardan özlü geribildirim alma ve kurs bitiminde katılımcılardan sözlü geri bildirim ve yazılı değerlendirme alma şeklinde yapılacaktır Ayrıca kurs sonunda eğiticiler bir değerlendirme oturumu yaparak eğitim sürecini değerlendirecek ve yazılı rapor hazırlayacaklardır Bu değerlendirmeler programı geliştirme yönünde kullanılacak ve tüm eğiticilerle paylaşılacak Geri bildirimlerin değerlendirilmesi ve programın gözden geçirilmesi çekirdek eğitici grubu tarafından aylık değerlendirme toplantılarıyla yapılacaktır Program İçeriği Programa yönelik olarak hazırlanacak eğitim içeriği ve takvimi her kursun eğiticileri tarafından hazırlanacak ve katılımcılara dağıtılacaktır Sertifika Bu programı başarıyla tamamlayanlara geçerlilik süresi yönetmeliklerle belirlenecek olan "Uyum Programı Katılım Sertifikası" verilecektir Kaynak:istanbulsaglikgovtr |
|