![]() |
100 Yaşını Geçmenin Sırrı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 100 Yaşını Geçmenin Sırrıİnsanoğlunun en büyük hedeflerinden biri ve belki hatta başta geleni "ölümsüzlüğün" sırlarına ulaşmak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilimde ve teknolojide sağlanan ilerlemeler sayesinde, ortalama insan ömrü gelişmiş ülkelerde kadınlar için 80'i, erkekler için de 75'i buldu ![]() ![]() ![]() Geçtiğimiz günlerde, Chicago Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada 1890-1900 yılları arasında doğmuş olan ve 100 yaşını geçen, yani dalya yapan 'gençlerin' uzun yaşama sırları araştırıldı ve gerçekten çok ilginç sonuçlarla karşılaşıldı ![]() 100 YAŞINI GEÇEN DÖRT KİŞİDEN 3'Ü KADIN Bu araştırmanın da ilk ve en önemli çarpıcı bulgusu, 100 yaşını geçenlerin %76'sının kadın olmaları ![]() ![]() Kadınların erkeklere oranla daha uzun yaşamalarının esas olarak her iki cins arasındaki biyolojik ve genetik farklılıklarla ilgili olduğu düşünülüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu farklar nedeniyle, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, kanser, KOAH ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OCAK VE KASIMDA DOĞANLAR DAHA UZUN YAŞIYOR Araştırmada, ocak ve kasım aylarında doğanların yaşama şanslarının nisan-haziran döneminde doğanlardan yüksek olduğu ve ülkenin Batı'sında doğanların 100 yaşını geçme şanslarının Doğu'sunda doğanlara göre 3 misli fazla olduğu da saptanmış ![]() ![]() İnsanların doğdukları mevsimde karşılaşacakları çevresel faktörlerin sağlığımızı belirli ölçüde etkilediği çoktan beri biliniyor ![]() ![]() Ben de bir araştırmamda, doğum ayı ile alerjik hastalık gelişme riski arasında bir ilişki olduğunu, yengeç burcunda doğanlarda astım riskinin kova burcundan olanlara göre 6 misli fazla olduğunu saptamıştım ![]() Mevsim farklılıklarına uygun olarak hayatın ilk aylarında maruz kalınan bakteri ve virüs enfeksiyonlarının, alerjenlerin, hava şartlarının (hava sıcaklığı, nem, basınç…) etkilerini yabana atmamalı diye düşünüyorum ![]() Benzer nedenlerle insanların doğdukları çevrenin şartlarının da yaşama süresinin belirlenmesinde rolleri olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() AİLENİN İLK ÇOCUĞU DAHA ŞANSLI Çok çocuklu ailelerde ilk doğan kız çocuğun 100 yaşını geçme ihtimali diğer kız kardeşlerine göre 3 kat yüksek ![]() ![]() Bu da bence akla yatkın bir sonuç ve birçok nedeni olması mümkün bu bulgunun ![]() Burada, çocuk sayısı arttıkça ailelerin onlara olan ilgi ve ihtimamlarının da doğal olarak azalması önemli olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk çocuk doğduğunda anne ve babanın daha genç olmalarının da üzerinde durulması gerekir ![]() ![]() Yazı: ahmetrasimk@mynet ![]() Kaynak : Bayposta ![]() |
![]() |
![]() |
|