Solaryum Yatağı Hayatı Riske Atıyor |
07-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Solaryum Yatağı Hayatı Riske AtıyorAraştırmacılar, 35 yaşın altında solaryum yatağı kullanmayanlara başlayanlarda malin melanom (ciltte başlayan bir kanser tipi) riskini yüzde 75 oranında artırdığına dikkat çekiyor İngiltere Kanser Araştırmaları Merkezi'nin 4 bin kişiyi kapsayan bir çalışmasına göre solaryum yatağı kullananların yüzde 82'si bu kategoriye giriyor Buna ek olarak kadınların üçte biri, erkeklerin dört biri solaryum yatağı kullanıyor Solaryum cihazlarından çıkan UV ışınlarının bazılarının yoğunluğu, şiddeti öğle vakti güneş ışığından 15 kat daha kuvvetli olabilir Defalarca UV ışınlarına maruz kalmak, cilt hücrelerindeki DNA'ya zarar veriyor, kanser riskini artırıyor ve cildin hızlı yaşlanmasına neden oluyor BBC'nin haberine göre malin melanom, 15 ila 34 yaş arasındaki genç yetişkinlerde en sık rastlanan kanser türü ve ölümcül sonuçları olabiliyor İngiltere'de her yıl nerdeyse 9000 malin melanom vakası teşhis ediliyor ve 1800'den fazla kişi bu hastalık yüzünden ölüyor Daha fazla kadına malin melanom teşhisi konulurken daha fazla erkek hastalıktan dolayı hayatını kaybediyor Liverpool'dan 36 yaşındaki yönetici Justine Sheils, yaz tatillerinden önce bronzlaşmak ve dönüşte bronzluğunu korumak için 15 yaşında solaryuma gitmeye başladığını söylüyor 32 yaşındayken malin melanom tanısı konulan Sheils,iki ciddi operasyon geçirerek göğsünden ve başının üstünden kanserli tümörler alındı Solaryum merkezi okula çok yakındı ve eve dönmeden önce seansa giderdim” diyor ve ekliyor: ünlülerin bronzluğun daha ****i göründüğünü söylediğini duyduğumda sinirleniyorum Büyüdüğünüz zaman riskin farkına varıyorsunuz Eğer benim hikâyem bir genç kız melanom riskini önleyebilirse, kanser teşhisim iyi bir işe yaramış olacak” Kaynak: saglicaklakalcom |
|