![]() |
Özgüveni Yüksek Çocuk Yetiştirme |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Özgüveni Yüksek Çocuk YetiştirmeÖzgüveni Yüksek Çocuk Yetiştirme ÖZGÜVENİ YÜKSEK ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK Oğlum Ahmet; evde kardeşi ve bizimle olan ilişkilerinde çok rahat bir çocuk, isteklerini kolaylıkla ifade edebiliyor ![]() ev dışı ortamlarda, örneğin okulda, bir arkadaş toplantısında ya da bir başka evde çok farklı davranıyor, eğer ben yanındaysam yanımdan ayrılmak istemiyor, eteğime yapışıyor, diğer çocukların arasına karışması zaman alıyor ![]() Diğer çocuklarla olan ilişkisini gözlediğimde, diğerleri ne derse onu yaptığını farkediyorum ![]() sessizce uyum gösteriyor ![]() yaşadığında örneğin kendi istediği bir şey olmadığında hemen yanıma koşuyor, oyuna tekrar katılmak istemiyor ![]() ![]() söylüyor ![]() ![]() ![]() proje ile ilgili hiçbir şeyi sınıfta paylaşmadığını her zamanki gibi derse katılmadığını öğrendim ![]() Çok üzüldüm ![]() ![]() başarısız olma korkusu yaşadığını hissediyorum ![]() bana sürekli olarak "ya yapamazsam, ya başaramazsam, ya benimle alay ederlerse , ben hiçbir şeyi iyi yapamıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() gibi şeyler söylüyor ![]() Yukarıda aktarılan örnek aslında pekçok aile ve öğretmenin karşı karşıya kaldığı bir durumdur ![]() iyi yaptıkları bir konuda bile başarılı olamayacakları kaygısını yaşarlar ve bu kaygı onların o anki davranışlarını olduğu gibi kendilerini algılamalarını da olumsuz yönde etkiler ![]() Aslında bu kaygılarının altında kendilerini değersiz hissetmeleri, kendi yeteneklerine güvensizlik inancı, bir başka değişle özgüven eksikliği vardır ![]() Özgüven; bir tutum,bir duygu, bir inaçtır ve davranışlarla sergilenir ![]() ![]() ![]() ![]() ÖZGÜVENİ YÜKSEK KİŞİLERİN ÖZELLİKLERİ · Özgüveni yüksek olan kişilerde dürüstlük, sorumluluk, kendine ve diğer canlılara şevkat ve sevgi, yeterlilik en belirgin özelliklerdir ![]() · Bu kişiler, önemli olduklarını, onlar var olduğu için dünyanın daha iyi bir yer olduğunu hissederler ![]() Başkalarından çekinmeden yardım isteyebilir, yine de kendi kararlarını kendilerinin verebileceğini ve kendilerinin en iyi kaynak olduğunu bilir ve hissederler ![]() Kendi değerlerinin farkında oldukları için, diğer insanların da varlıklarını ve değerlerini kolaylıkla kabul ederler ![]() Herşeyi mükemmel yapamayacaklarını , eksikliklerinin,zayıflıklarının insanca özellikler olduklarını bilirler ![]() ÖZGÜVEN DUYGUSUNUN GELİŞİMİ Dünyaya yeni gelen bir bebeğin hiçbir geçmişi, kendinle ilgili algısı, özdeğeri ile ilgili herhangi bir fikri yoktur ![]() ![]() Özgüven duygusunun ilk temelleri anne-bebek arasındaki iletişim sırasında atılmaya başlar ![]() beslediği süreç, bu anlamda önemlidir ![]() temel duyguları (şevkat, sevgi, kaygı, telaş, öfke, üzüntü gibi) algılarlar ![]() Bebeğin dış dünya ile ilgili ilk izlenimleri annenin yansıttığı duygular kanalı ile oluşur ![]() ![]() veya güvenilmez, tutarsız, soğuk bir yer olarak algılaması, annesi ile olan ilk duygu alışverişine bağlıdır ![]() Daha sonraki 5-6 yıl içerisinde ; aile ortamı, özgüvenin şekillendiği yerdir ![]() kullanılan her kelime, mesaj, yüz ifadesi ,mimik çocuğa özdeğeri hakkında bir ileti gönderir ![]() · Çocuk okula başladıktan sonra ise, diğer etkiler ortaya çıkar ama aile de önemli kalmaya dcvam eder ![]() ![]() Örneğin aile ortamında değersizlik duygusu edinmiş bir çocuk, okulda herhangi bir konuda başarısızlıkla karşılaştığında bu başarısızlığını gözünde büyütür ve kendisi ile ilgili değersizlik duygusu pekişir ![]() ![]() Aile ortamında yapılacak bazı temel değişiklikler, çocukların kendilerini değerli bir birey olarak hissetmelerine katkıda bulunur ![]() İletişimin net ve açık olduğu, duyguların dürüstçe ve korkmadan ifade edilebildiği , sorumluluğun gelişim düzeyi ve kişisel özelliklere göre dağıtıldığı aile ortamlarında çocuklar çok daha kolaylıkla özgüven duygusu geliştirirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ANNE-BABALARA ÖNERİLER: · *Öncelikle; çocuklar arasında bireysel farklılıklar olduğunu unutmayın ![]() ![]() ![]() Eğer siz çocuğunuzun bireysel özelliklerini takdir eder ve değer verirseniz o da kendi varlığına ve özelliklerine değer verir ![]() çocuğunuzu bir başka çocukla asla kıyaslamamaktır ![]() Eğer çocuğunuzu teşvik etmek istiyorsanız başka bir çocuğu örnek göstermek yerine, kendisinin daha önce yapmış olduğu birşeyi örnek gösterin, yani kendi kendisi ile kıyaslayın ![]() Örneğin; Piyano konseri öncesi çok kaygılı olan kızınıza " Bak Ayşe ne güzel hiç heyecanlanmadan çaldı sen ne diye heyecanlanıyorsun " demek yerine " Zeynepciğim, kaygılandığını görüyorum ![]() bütün sınıfın önünde şiir okuman gerekiyordu, o zaman da tıpkı şimdiki gibi kaygılı idin ama çok güzel şiir okumuştun ve seni çok alkışlamışlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · *Çocuğunuzu iyi tanıyın ![]() iyi olduğunu, hangi alanlarda desteğe ihtiyacı olduğunu gerçekçi bir biçimde değerlendirin ![]() Zayıf oldukları alanlarda onları desteklemek için, iyi oldukları alanları örnek olarak kullanın ![]() ![]() ![]() ![]() · Çocuğunuzun iyi yapabildiği şeyler, ya da ilgi duyduğu alanlar mutlaka vardır ![]() Bunların neler olduğunu tesbit edin ve bu alanlarda daha iyi olabilmesi için gerekli koşulları sağlamaya çalışın ![]() ![]() ![]() · *Çocuğunuzun geliştirilmesi gereken alanları için birlikte bir plan yapın ![]() ![]() ![]() ve küçük adımlar belirleyin ![]() (önce öğretmenle görüşme, çalışılacak konuları saptama, çalışma programı düzenleme, ekstra destek ihtiyacının olup olmadığını belirleme vb ![]() ve bu konuda ona destek vermeniz, onda problemin çözülemez olduğu inancını yıkacak ve çaba harcama isteği doğuracaktır ![]() · Çocuğunuza mutlaka çeşitli alanlarda sorumluluklar verin ![]() yaşına ve gelişimine uygun olmasına dikkat edin ![]() ![]() Sorumluluk duygusunun gelişimi, çocuğun kendisini yeterli hissetmesi ve özdeğer duygusunun gelişimi ile yakından ilgilidir ![]() · Çocuğunuzun ; ev ve okulun dışında farklı sosyal aktiviteler, sosyal gruplar gibi değişik ortamlara girmesi ve bu ortamlarda kendini gösterebilmesi için fırsatlar yaratın ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin; çocuğunuzun bir yaz kampına katılması ya da daha önce hiç denemediği bir sosyal aktiviteye başlaması ona çok şey kazandırabilir ![]() Kaynak: Pediatriportal |
![]() |
![]() |
|