Beslenme Rehberi (4-9 Ay) |
07-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Beslenme Rehberi (4-9 Ay)Bu ayda bebeğinize başlayacağınız ek besinler yoğurt, meyva püresi ve sebze çorbasıdır Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz Yoğurt hazırlanışı : 1 çay bardağı kaynayıp el değebilecek sıcaklığa gelmiş süt 1 çay kaşığı yoğurt ilave edilip, kımıldatmadan üzeri örtülerek 3-4 saat bekletilir Meyva Suyu-Püre Hazırlanışı : Mevsimine göre elma, şeftali, portakal, mandalina gibi meyveler yıkanıp soyularak rendelenip suyu çıkarılır Meyve püre ise rendelenmiş meyvenin süzülmemesi ile elde edilir Meyveler taze olarak verilir, hazırlandıktan sonra bekletilmez Mama Hazırlanışı : Önerilen mamayı 30 ccye 1 ölçek olacak şekilde kaynatılıp ılıtılmış suya ilave ederek çalkalanır Sebze Çorbasının Hazırlanışı : 1 su bardağı mevsimlik sebze, yarım orta boy patates, yarım su bardağı havuç yıkanır Pişmeye yakın doğranır 1 yemek kaşığı tahıl (pirinç, şehriye, erişte, makarna) eklenir Tencere kapalı olarak pişirilir Süzgeçten geçirilir, haşlama suyu dökülmez 1 tatlı kaşığı yağ ilave edilir Bu ayda 4 ay beslenme planınıza ilave olarak başlıyacağınız ek besinler kırmızı et, tavuk ve kahvaltıdır Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz Kahvaltı Hazırlanması : 1 adet meyva püre, 1 yumurta sarısı,1/2 ince dilim ekmek içi veya 3-4 bisküvi 2 çay kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı akşamdan ıslatılıp tuzu alınmış peynir veya çökelek beraber ezilir Yoğurt hazırlanışı: 1 çay bardağı kaynayıp el değebilecek sıcaklığa gelmiş süt 1 çay kaşığı yoğurt ilave edilip, kımıldatmadan üzeri örtülerek 3-4 saat bekletilir Meyve Suyu-Püre Hazırlanışı: Mevsimine göre elma, şeftali, portakal, mandalina gibi meyveler yıkanıp soyularak rendelenip suyu çıkarılır Meyve püre ise rendelenmiş meyvenin süzülmemesi ile elde edilir Meyveler taze olarak verilir, hazırlandıktan sonra bekletilmez Sebze Çorbasının Hazırlanışı: 1 su bardağı mevsimlik sebze, yarım orta boy patates, yarım su bardağı havuç yıkanır Pişmeye yakın doğranır 1 Bir köfte kadar haşlanmış kıyma veya tavuk eti, yemek kaşığı tahıl (pirinç, şehriye, erişte, makarna) eklenir Tencere kapalı olarak pişirilir Süzgeçten geçirilir, haşlama suyu dökülmez 1 tatlı kaşığı yağ ilave edilir Mama Hazırlanışı: Önerilen mamayı 30 ccye 1 ölçek olacak şekilde kaynatılıp ılıtılmış suya ilave ederek çalkalayınız 6 Aylık Bebek Beslenme Planı Bu ayda 5 ay beslenme planınıza kurubaklagil, çorba ve püreleri ve tahıl çorbaları ilave ediniz Bu ayda 5 saat aralıklarla yaklaşık 5 öğün besleyiniz Kahvaltı Hazırlanması :Meyva püresi, 1 yumurta sarısı, 1/2 ince dilim ekmek içi veya 3-4 bisküvi 2 çay kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı akşamdan ıslatılıp tuzu alınmış peynir veya çökelek beraber ezilir Yoğurt hazırlanışı : 1 çay bardağı kaynayıp el değebilecek sıcaklığa gelmiş süt 1 çay kaşığı yoğurt ilave edilip, kımıldatmadan üzeri örtülerek 3-4 saat bekletilir Meyve Suyu-Püre Hazırlanışı : Mevsimine göre elma, şeftali, portakal, mandalina gibi meyveler yıkanıp soyularak rendelenip suyu çıkarılır Meyve püre ise rendelenmiş meyvenin süzülmemesi ile elde edilir Meyveler taze olarak verilir, hazırlandıktan sonra bekletilmez Sebze Yemeği Hazırlanışı : 1 su bardağı mevsimlik sebze, yarım orta boy patates, yarım su bardağı havuç yıkanır Pişmeye yakın doğranır 1 Bir köfte kadar haşlanmış kıyma veya tavuk eti, yemek kaşığı tahıl (pirinç, şehriye, erişte, makarna) eklenir Tencere kapalı olarak pişirilir Haşlama suyu dökülmez 1 tatlı kaşığı yağ ilave edilir Kurubaklagil Püre Hazırlanışı (mercimek, kurufasulye, nohut, barbunya): 1 çay bardağı kurubaklagil bir gün önceden ıslatılır Islatma suyu dökülür Kabukları çatalla ezilerek soyulur, 2 su bardağı ile haşlanır ve ezilir Mama Hazırlanışı : Önerilen mamayı 30 ccye 1 ölçek olacak şekilde kaynatılıp ılıtılmış suya ilave ederek çalkalayınız 7-9 Aylık Bebeklerin Beslenme Planı Bu ayda 6 saat aralıklarla yaklaşık 4 öğün besleyiniz Kahvaltı Hazırlanması : 1 adet meyva püre, 1 yumurta sarısı,1/2 ince dilim ekmek içi veya 3-4 bisküvi 2 çay kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı akşamdan ıslatılıp tuzu alınmış peynir veya çökelek beraber ezilir Yoğurt hazırlanışı : 1 çay bardağı kaynayıp el değebilecek sıcaklığa gelmiş süt 1 çay kaşığı yoğurt ilave edilip, kımıldatmadan üzeri örtülerek 3-4 saat bekletilir Meyve Suyu-Püre Hazırlanışı : Mevsimine göre elma, şeftali, portakal, mandalina gibi meyveler yıkanıp soyularak rendelenip suyu çıkarılır Meyve püre ise rendelenmiş meyvenin süzülmemesi ile elde edilir Meyveler taze olarak verilir, hazırlandıktan sonra bekletilmez Sebze Yemeği Hazırlanışı : 1 su bardağı mevsimlik sebze, yarım orta boy patates, yarım su bardağı havuç yıkanır Pişmeye yakın doğranır 1 Bir köfte kadar haşlanmış kıyma veya tavuk eti, yemek kaşığı tahıl (pirinç, şehriye, erişte, makarna) eklenir Tencere kapalı olarak pişirilir Haşlama suyu dökülmez 1 tatlı kaşığı yağ ilave edilir Kurubaklagil Püre Hazırlanışı (mercimek, kurufasulye, nohut, barbunya): 1 çay bardağı kurubaklagil bir gün önceden ıslatılır Islatma suyu dökülür Kabukları çatalla ezilerek soyulur, 2 su bardağı ile haşlanır ve ezilir Mama Hazırlanışı : Önerilen mamayı 30 ccye 1 ölçek olacak şekilde kaynatılıp ılıtılmış suya ilave ederek çalkalayınız 9 Aydan Büyük Bebeklerin Beslenme Planı Bu aydan sonra çocuklarınızı yetişkin yemekleri ile besleyebilirsiniz Çocuğunuzun yeterli ve dengeli beslendiğinin en önemli kanıtı normal büyümesidir Bebeğinizin ve gelişmesinin takibi için doğumdan sonra ilk yıl her ay, iki yaşına kadar 3 ayda bir kez sağlık kuruluşuna götürün Bebeğinizin ve gelişmesinin takibi için doğumdan sonra ilk yıl her ay, iki yaşına kadar 3 ayda bir kez sağlık kuruluşuna götürün 5 yaşına kadar çocuğunuzun vücut ağırlığını,boyunu ve 3 yaşına kadar baş çevresini ölçtürünBu değerleri büyüme izleme grafiğine işaretleyin ve çocuğunuzun büyüme gelişmesini izleyin 9 aydan sonra çocuklarınıza verebileceğiniz bir kaç yemek tarifi: Etli sebze yemekleri: Mevsimli sebzeler yıkanıp doğrandıktan sonra 1 yemek kaşığı pirinç, mercimek, bulgur ile 1 tatlı kaşığı sıvı yağ, az su ile pişirilir Sebzenin türüne göre dolma ve kıymalı sebze yemeği olarak yedirilir Izgara köfte: Çok az ekmek içi ıslatılır, maydanoz, kıyma ile yoğrulur Isıtılmış fırında ızgara köfte olarak veya ekmek yerine pirinç bulgurla pişirilerek sulu köfte olarak yedirilebilir Sütlü çorba: 1 çay bardağı süt, 1 yemek kaşığı pirinç unu, yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilir Mercimek çorbası: 2 yemek kaşığı mercimek, 1 küçük boy havuç, patates, soğan, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 çay bardağı su ile pişirilir Yoğurtlu sebze çorbası: 1 kepçe yoğurt az su ile sulandırılır, evde bulunan herhangi bir sebze doğranır, 1 yemek kaşığı buğday unu ve zeytinyağı eklenerek pişirilir Muhallebi: 1 çay bardağı süt, 1 tatlı kaşığı pirinç unu ilave edilerek ezilir Yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir İndikten sonra 1 tatlı kaşığı şeker ilave edilir Kaynak: Pediatriportal |
|