![]() |
Çocuk Hakları Sözleşmesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuk Hakları SözleşmesiÇocuk Hakları Sözleşmesi Konumuz çocuklar olduğu için bizde sizlere çocukların sahip olduğu hakları hatırlatmak istedik ![]() ![]() ![]() Madde 1: Ben çocuğum ![]() ![]() Madde 2: Bu sözleşmedeki haklar bütün çocuklar içindir; beyaz çocuk, kara çocuk, kız çocuk, erkek çocuk fark etmez ![]() ![]() ![]() ![]() Madde 3: Büyükler, çocuklarla ilgili bütün yasalarda, bütün girişimlerde önce çocukların yararlarını düşünürler ![]() ![]() Madde 4: Haklarımızın uygulanması için gereken her türlü çaba gösterilir ![]() ![]() Madde 5: Bizi büyüten, yol gösteren büyüklere bizi daha iyi yetiştirsinler diye yardım edilir ![]() Madde 6: Çocukların yaşamını korumak herkesin ilk görevidir ![]() ![]() Madde 7: Her çocuğa doğduğunda bir isim konur ![]() ![]() ![]() ![]() Madde 8: Konan ismim, kazandığım vatandaşlık hakkım ve aile bağlarım korunur ![]() ![]() ![]() Madde 9: Çocuğu ailesinden kimse koparıp alamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Madde 10: Ayrı ülkelerde yaşayan anne baba ve çocukların birlikte yaşamaları için her türlü kolaylık gösterilir ![]() Madde 11: Çocuklar anne babalarının birlikte izni ve haberi olmadan başka ülkelere götürülmezler, oralarda bırakılmazlar ![]() ![]() Madde 12: Beni ilgilendiren konularda benim de görüşlerim alınır ![]() ![]() ![]() ![]() Madde 13: İsteklerimi ve düşüncelerimi seçtiğim bir yolla açıklayabilirim, resmini çizebilirim ya da yazabilirim ![]() ![]() Madde 14: Biz çocukların düşüncelerini geliştirmeleri ve istedikleri dini seçmeleri hakkına saygı gösterilir ![]() ![]() ![]() Madde 15: Arkadaşlarımla barış içinde toplanabilirim ![]() ![]() ![]() Madde 16: Çocuklar onurlu ve saygın birer insandır ![]() ![]() ![]() Madde 17: Kitle iletişim araçları önemlidir, her türlü iletişim aracını kullanarak kendim için bilgi alabilirim ![]() Madde 18: Yetiştirilmemizden en başta anne babamız ya da onların görevini üstlenmiş büyüklerimiz sorumludur ![]() ![]() Madde 19: Yetişmemizden sorumlu olanlar bu haklarını çocuklara zarar verecek şekilde kullanmazlar ![]() ![]() Madde 20: Çocuklar ailelerinden yoksun kalabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() Madde 21: Anne babasıyla olamayacak çocukların aile yoksunluğu çekmemesi için onlara iyi aileler bulunur ![]() ![]() Madde 22: Çocuklar başka ülkeye gitmek zorunda kalırlarsa o ülke de çocukları korur ![]() ![]() Madde 23: Özürlü çocuklar özel olarak korunurlar ![]() ![]() ![]() ![]() Madde 24: Sağlığım ve hastalıklardan korunmam, devletin ve toplumun güvencesi altındadır ![]() ![]() ![]() Madde 25: Kreşler, çocuk yuvaları, yurtlar, okullar, çocuk hastaneleri çocukların haklarına uygun olarak, çocuklara daha iyi bakmak için yeniden düzenlenirler ![]() Madde 26: Bütün çocukların sağlıkları, eğitim hakları, beslenme ve bakımları güvence altına alınır ![]() Madde 27: Bana bakmakla yükümlü olanlara bana daha iyi bir yaşam sağlamaları için gerekirse giyim, barınma ve beslenme konularında yardım edilir, destek olunur ![]() Madde 28: Eğitimimi eksiksiz yapabilmem için desteklenir ve korunurum ![]() ![]() Madde 29: Devlet, benim tüm insanlar arasında dostluk ruhuyla, özgür bir toplumda, sorumluluk üstlenecek şekilde yaşamamı sağlar ![]() Madde 30: Azınlık grubun çocuklarına da herhangi bir ayrım yapılmaz, devlet azınlık gruplardan gelen çocukların haklarını da korur ![]() Madde 31: Boş zamanlarımı değerlendirmem, oynamam, eğlenmem için çocuk bahçeleri, çocuk kulüpleri, kitaplıklar, spor okulları açılır ![]() ![]() ![]() Madde 32: Ben çocuğum ![]() ![]() ![]() ![]() Madde 33: Çocuklar zararlı maddelere karşı korunurlar ![]() ![]() Madde 34: Bedenim bana aittir ![]() ![]() Madde 35: Çocukları kaçırıp kötü kişilere satan, onları uygunsuz şekilde çalıştırmak isteyenlerle tüm devletler mücadele ederler ![]() ![]() Madde 36: Büyükler kendi çıkarları için çocukları kullanamazlar ![]() Madde 37: Hiçbir çocuk insanlık dışı yöntemlerle ya da aşağılanarak cezalandırılamaz ![]() ![]() Madde 38: İnsanların birbirlerini öldürmesi kötüdür ![]() ![]() ![]() ![]() Madde 39: Eğer çocuklar çeşitli nedenlerle zarar görmüşlerse bedensel ve ruhsal sağlıklarına yeniden kavuşmaları için tüm önlemler alınır ![]() ![]() Madde 40: Çocuklar suçun ne olduğunu bilmezler ![]() ![]() ![]() Madde 41: Eğer bir ülkenin yasaları bu çocuk hakları sözleşmesine uygunsa değiştirilmez ![]() ![]() Madde 42: Çocukların haklarına ilişkin tüm bu ilkeleri hem çocuklar hem de büyükler öğrenmeli ve öğretmelidir ![]() Kaynak: Bebek |
![]() |
![]() |
|