![]() |
Anaokulu Eğitiminde Üç Farklı Yaklaşım (2) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anaokulu Eğitiminde Üç Farklı Yaklaşım (2)Anaokulu Eğitiminde Üç Farklı Yaklaşım (2) Ülkemizde anaokullarında uygulanan 3 farklı eğitim yaklaşımı anlatmaya devam ediyoruz ![]() ![]() İkinci yaklaşım olarak ![]() ![]() ![]() High Scope Eğitim Yaklaşımı: Yaklaşımın İçeriğine Baktığımızda ![]() ![]() ![]() Sosyal Alan: * Çocukların olabildiğince aktif olması sağlanır ve yetişkinler çocuğa maksimum hareket imkanı sağlar ![]() * Çocukları grup halinde çalışmaya teşvik eder, bu nedenle high scope müfredatı içinde farklı grup çalışmalarına imkan sağlayan zaman dilimleri bulunmaktadır ![]() * Sınıf içinde oluşabilecek her türlü problem tartışılarak ve öğrenciler tarafından çözüm bulunarak halledilir ![]() * Öğretmenin en önemli sorumluluklarından biri çocuğu iletişime açmaktır, bu nedenle çocuğa kapalı sorular yerine (cevabı evet ya da hayır olan sorular) sormak yerine neden, niçin, nasıl gibi sorular sorarak çocuğu düşünmeye teşvik ederler ![]() ![]() ![]() * Bu programın öğrencileri takip etmek için geliştirdiği bir inceleme formu bulunmaktadır, çocuklar yıl boyunca öğretmenler tarafından incelenerek gelişimleri bu forma kaydedilir ve çocuğun gelişimi periyotlar halinde öğretmen ve aileler tarafından incelenir ![]() Müfredat İçeriği: * Bu porgramda â??anahtar deneyimâ? adıyla anılan 8 farklı konsepten bahsedilir ![]() ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() * â??Planlama ve hatırlama zamanıâ? bu programın en önemli kısımlarından birini oluşturur ![]() ![]() ![]() * Toparlanma ve temizlik zamanı her aktivite sonunda çocuğun aktivitesini tamamlayıp yeni aktivite için gereken düzeni sağlaması amacıyla dizayn edilmiş geçiş periyotlarıdır ![]() ![]() * Bu programda çocukların sahip olduğu günlük bir rutin vardır ![]() ![]() ![]() Çevre Dizaynı: * Materyal bakımından oldukça zengin sınıflara sahiptir ![]() ![]() ![]() * Malzemeler çocukların ulaşabileceği ve kendi başlarına alabilecekleri yerlere konur ![]() ![]() * Sınıfta farklı çalışmaların yapılabilmesi için farklı köşeler oluşturulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yaklaşıma özgü noktalar: â??Planlama ve hatırlama zamanıâ? ile çocukların gelişimlerini izlemek için dizayn edilmiş â??High Scope Takip Formlarıâ? bu programa özgü noktalar olarak karşımıza çıkıyor ![]() Bir okulda gerçekten â??HİGH SCOPE EĞİTİM YAKLAŞIMIâ? kullanıldığını nasıl anlarsınız? Anahtar deneyimlere bağlı çalışmalar yapılıyorsa, planlama ve hatırlama çalışmaları varsa ve sınıftaki eğitim bir rutin içeriyorsa bu okulda â??High Scope Eğitim Yaklaşımıâ? uygulanıyor diyebiliriz ![]() İDİL SEDA AK Kaynak: Bebek |
![]() |
![]() |
|